Τα υδάτινα αποθέματα στερεύουν , θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές. Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Εθνικό Σχέδιο για τα ύδατα.
Οι ειδικοί κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022, ενώ η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στις 21/7/2025 τα αποθέματα των ταμιευτήρων της Αττικής ήταν 521.730.000 m3 , πέρυσι την ίδια ημέρα ήταν 763.766.000 m3 , ενώ το 2022 την ίδια ημερομηνία 1.223.037.000 m3. Η Ελλάδα είναι στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει καταγραφεί “εκρηκτική αύξηση” της ζήτησης (+139%) στη χρήση νερού. Μία από τις αιτίες της αύξησης της ζήτησης είναι και η αυξημένη τουριστική κίνηση, γι αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη χρειάζεται μια καλύτερη κεντρική πολιτική συντονισμού και όχι από το κάθε νησί ξεχωριστά. Τρωτό σημείο πάντως φαίνεται πως είναι και τα δίκτυα διανομής που έχουν απώλειες της τάξης του 50%, καταδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισής τους και των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν προς αυτόν τον δρόμο. Ο κύριος όγκος του νερού πάντως κατευθύνεται στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών (80%).
Το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Υδάτων πρόκειται να βάλει τις βάσεις για το μέλλον, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία δεν έρχεται να απαντήσει απλά στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, «αλλά κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών». Σημειώνοντας μάλιστα πως «το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό».
Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Υδάτων θα γνωστοποιηθούν οι δομές διαχείρισης ,ποια έργα -φράγματα, συνδέσεις δικτύων κλπ- θα πρέπει να υλοποιηθούν αλλά και η επικαιροποίηση ή κατάρτιση όπου δεν υπάρχουν των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης υδάτων. Το συνολικό κόστος των απαιτούμενων έργων σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ , ενώ αναμένεται να αναζητηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι για την χρηματοδότηση τους.
Καθώς η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, δεν αποκλείεται να ληφθούν και έκτακτα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα. Στο τραπέζι είναι και η μεταφορά νερού με πλοία από τον Αχελώο, αντλήσεις ή αφαλατώσεις. Αυτό που «καίει» ωστόσο τους πολίτες είναι αν θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς. Πηγές με γνώση επί του θέματος, τονίζουν ότι το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα τιμολόγια. Το μάξιμουμ ως αναπροσαρμογή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξουν αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού, οι οποίες όμως θα είναι ανεπαίσθητες στο συνολικό ύψος του λογαριασμού. Οι επιπτώσεις ωστόσο της λειψυδρίας επηρεάζουν και την ενέργεια. Παρά τις βροχοπτώσεις, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.