Μενού Ροή
Δημήτρης Σκάλκος,
Ελλάδα - Ινδία: Έρχονται πιο κοντά με αιχμή την ενέργεια και το περιβάλλον

Περιβάλλον κι ενέργεια είναι τα βασικά σημεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων με την Ινδία με βάση όσα δήλωσε τη Δευτέρα 12/5  ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.    

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις εμπορικές προοπτικές με την Ινδία, εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την ενέργεια.  Όπως είπε, το κρίσιμο είναι η χώρα μας να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στον εμπορικό διάδρομο που θα δημιουργηθεί μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας.    

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 14 Μάη συνέρχεται στην Αθήνα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας - Ελλάδας - Κύπρου (IGC), σε συνέχεια της συνεδρίασης που είχε γίνει τον περασμένο Φερβουάριο στο Taj Mahal Palace στη Βομβάη το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας - Ελλάδας - Κύπρου (IGC). Το συμβούλιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών στις τρεις χώρες. Η πρωτοβουλία-ορόσημο ακολουθεί την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Eurobank και του Ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) τον Σεπτέμβριο 2024. 

Το νεοσύστατο Επιχειρηματικό Συμβούλιο IGC στοχεύει στην επιτάχυνση του εμπορίου, των επενδύσεων και της στρατηγικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ΜμΕ και στη δημιουργία μιας ισχυρής πλατφόρμας για επιχειρήσεις από τις τρεις αυτές χώρες προκειμένου να συνεργαστούν και να ευδοκιμήσουν.

Με την Ινδία να αναδεικνύεται σε παγκόσμια οικονομική δύναμη και την Ελλάδα και την Κύπρο να λειτουργούν ως στρατηγικές πύλες προς την Ευρώπη, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο IGC, όπως έχει αναφερθεί από τη Eurobank, φιλοδοξεί να προωθήσει την περαιτέρω συνεργασία μέσω εμπορικών αποστολών, χάραξης πολιτικής και διευκόλυνσης των επενδύσεων. Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει επίσης με το διερευνώμενο παγκόσμιο αποτύπωμα της Ινδίας και τη δέσμευσή της για την προώθηση βαθύτερων διεθνών συνεργασιών. 

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο IGC επικεντρώνεται, συγκεκριμένα, στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, όπως εκείνες του ψηφιακού μετασχηματισμού, των περιβαλλοντικά έξυπνων επενδύσεων και των ανθεκτικών εμπορικών οικοσυστημάτων. Η πρωτοβουλία στηρίζει, επίσης, τις ΜμΕ και τις αναδυόμενες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα επωφεληθούν από τον ενισχυμένο οικονομικό διάδρομο μεταξύ των τριών χωρών. 

Ενέργεια

Στο πλαίσιο αυτό της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων εντάσσεται και η πρωτοβουλία για έναν ενεργειακό διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), που προτάσσεται ως εναλλακτική οδός, στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας. Η Ελλάδα θεωρείται σημαντικός κόμβος του διαδρόμου, με την προγραμματισμένη διαδρομή να εκτείνεται από την Ινδία, μέσω των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και τελικά στην Ελλάδα

Παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές, οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις που έχει το σχέδιο IMEC στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ινδίας και των χωρών του Κόλπου, ιδιαίτερα των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. 

Όπως έχουν αναφέρει αναλυτές, το ενδιαφέρον της ΕΕ για το IMEC συνδέεται πρωτίστως με τις επενδύσεις πράσινου υδρογόνου στην Ινδία και τις δυνατότητες των χωρών του Αραβικού Κόλπου να μεταφέρουν και να παράγουν πράσινο και μπλε υδρογόνο. Η IMEC θα μπορούσε να διευκολύνει έναν αγωγό υδρογόνου, προσφέροντας μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση στη ναυτιλία. Ωστόσο, η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού και η εξασφάλιση των απορριπτικών για το υδρογόνο θέτουν σημαντικές προκλήσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας