Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν , το καλοκαίρι πλησιάζει και πλέον καθώς η περίοδος αιχμής υποχωρεί, η ζήτηση για lng στις βασικές αγορές της Ασίας και της Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί.
Η Ευρώπη εισήγαγε τον προηγούμενο μήνα ποσότητα-ρεκόρ 7,04 εκατομμυρίων τόνων LNG από τον κύριο προμηθευτή της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό μειώθηκε σε 5,88 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με δεδομένα της Kpler που επικαλέστηκε το Reuters. Αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των μηνιαίων εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ για το 2024, που ήταν 3,76 εκατομμύρια τόνοι, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος για το 2025 μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει μεγάλη αύξηση που πιθανόν θα έφερνε χαμόγελα στον Πρόεδρο Τραμπ. Εξάλλου, το αμερικανικό LNG αποτελεί πλέον το 55% των συνολικών εισαγωγών LNG της Ευρώπης από την αρχή του 2025.
Η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο μέσω της μείωσης της ζήτησης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών για την Ενέργεια (IEEFA), οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου , τόσο μέσω αγωγών όσο και LNG , ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Ωστόσο, στο μείγμα των εισαγωγών εξακολουθεί να περιλαμβάνεται σημαντική ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει τη χρήση ρωσικών υδρογονανθράκων.
Στην Ασία, η Κίνα ήδη έκανε αίσθηση αναστέλλοντας όλες τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς εξαγωγείς να αναζητήσουν άλλους αγοραστές στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τους μετά την Ευρώπη. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι ήδη σημαντικοί εισαγωγείς αμερικανικού LNG, ενώ η Ινδία ίσως τις ακολουθήσει καθώς επιδιώκει να μειώσει και εντέλει να εξαλείψει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, βάσει των σχεδίων του Προέδρου Τραμπ.
Οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ φαίνεται να αποτελούν σημαντικό μοχλό για την παγκόσμια ζήτηση LNG. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα — που προέρχεται από άλλες πολιτικές του. Η προειδοποίηση ήρθε από τη βιομηχανία LNG νωρίτερα αυτόν τον μήνα και αφορά την επιβολή περιορισμών στα πλοία κινεζικής κατασκευής που εισέρχονται σε αμερικανικά λιμάνια, με τη μορφή λιμενικών τελών. Οι κανονισμοί αυτοί, που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Jamieson Greer, αποσκοπούν στην ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά προκαλούν ανησυχία στους εξαγωγείς LNG, οι οποίοι δεν έχουν προς το παρόν εναλλακτικές των κινεζικών πλοίων.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αμερικανικής κατασκευής πλοία ικανά να μεταφέρουν LNG, ούτε επαρκής χωρητικότητα στα αμερικανικά ναυπηγεία για να κατασκευαστούν τέτοια πλοία μέχρι την προθεσμία του 2029», ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές της βιομηχανίας. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους εξαγωγείς, ακόμη και με την πρόβλεψη για σταδιακή μετάβαση σε πλοία αμερικανικής κατασκευής.
Το Baltic and International Maritime Council (BIMCO), ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, προειδοποίησε επίσης κατά των περιορισμών. Σε επιστολή του, ανέφερε ότι: «Η επιβολή τελών σε πλοία που προσεγγίζουν τα λιμάνια των ΗΠΑ λόγω της κινεζικής προέλευσής τους, της εγχώριας κινεζικής ιδιοκτησίας του χειριστή, του ποσοστού των κινεζικών πλοίων στον στόλο του ή των κινεζικών παραγγελιών στο βιβλίο παραγγελιών, θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών από και προς τις ΗΠΑ — ακόμα και αν οι εταιρείες προσπαθούν να τις αποφύγουν».
Η διαθεσιμότητα πλοίων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στον τομέα LNG λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, την οποία οι ναυπηγοί προσπαθούν να καλύψουν — κάτι που θα πάρει χρόνια.
Η ζήτηση για πλοία μεταφοράς LNG αυξήθηκε κατά 25% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο, με τις περισσότερες νέες παραγγελίες να κατευθύνονται προς ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Οι κορεατικές εταιρείες ήταν στην κορυφή με 68 παραγγελίες, ενώ τα κινεζικά ναυπηγεία ακολουθούσαν με 41. Μακροπρόθεσμα, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν κορεάτικα πλοία, αλλά βραχυπρόθεσμα χρειάζονται μεταφορική ικανότητα άμεσα — και αυτό ίσως αποδειχθεί πρόβλημα αν δεν τροποποιηθεί η νέα πολιτική των λιμενικών τελών.
Αυτό είναι ένα άμεσο ζήτημα γιατί η τρέχουσα κάμψη στις εξαγωγές είναι προσωρινή. Σύντομα, η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις αποθήκες της. Με τα σχέδιά της να σταματήσει πλήρως την εισαγωγή ρωσικού αερίου, θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ — πιθανώς ανεξαρτήτως κόστους, το οποίο αναπόφευκτα θα αυξηθεί με την άνοδο της ζήτησης. Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι ότι αυτή τη φορά η αύξηση τιμής ίσως είναι μικρότερη, χάρη στον εμπορικό πόλεμο και τα κινεζικά αντίποινα με δασμούς στην αμερικανική ενέργεια, που οδήγησαν τη χώρα να διακόψει πλήρως τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ.
Τα άσχημα νέα είναι πως, όσο όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες εισαγωγές LNG για να μειώσουν τα πλεονάσματά τους με τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, η τιμή του LNG πιθανότατα θα αλλάξει.