Μενού Ροή
Γιατί μειώνονται οι αμερικανικές εξαγωγές ντίζελ στην Ευρώπη
Η πτώση στη δραστηριότητα διύλισης στις ΗΠΑ και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν περιορίσει τον εφοδιασμό ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες, περιορίζοντας τις ιστορικά υψηλές εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα.
 
Οι δυσκολίες στην εξασφάλιση του ντίζελ των ΗΠΑ περιπλέκουν μια υπάρχουσα κρίση εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων. Οι τιμές ντίζελ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για λίγο σε υψηλό τεσσάρων μηνών άνω των 48 δολαρίων το βαρέλι αυτόν τον μήνα, μειώνοντας τις ευκαιρίες αρμπιτράζ για αποστολή του καυσίμου στην Ευρώπη.
 
Πολλοί από τους άλλους προμηθευτές της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή και την Ασία αναγκάστηκαν να διασχίσουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας μεγάλες καθυστερήσεις και καθιστώντας το εμπόριο λιγότερο κερδοφόρο.
 
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ αυτόν τον μήνα στα 6,65 εκατομμύρια βαρέλια, από 11,44 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.
 
"Το ευρωπαϊκό ντίζελ φαίνεται να είναι το βασικό προϊόν που κινδυνεύει λόγω αλλαγής δρομολόγησης, διαθεσιμότητας προμηθειών και παραμορφωμένων arbs", ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie σε σημείωμα αυτού του μήνα.
 
Η πτώση του εμπορίου σημειώθηκε καθώς το διυλιστήριο Whiting της BP στην Ιντιάνα, δυνατότητας διύλισης 435.000 βαρελιών την ημέρα – μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής ντίζελ στις ΗΠΑ – αναγκάστηκε να κλείσει στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από διακοπές ρεύματος.
 
Αυτή η διακοπή συνέπεσε με λειτουργικά προβλήματα σε πολλά εργοστάσια από ένα κρύο στα μέσα Ιανουαρίου, όπως το διυλιστήριο Port Arthur της TotalEnergies στο Τέξας με δυνατότητα διύλισης 238.000 bpd ή το εργοστάσιο της Motiva Enterprises στο Port Arthur, δυνατότητας διύλισης 626.000 bpd, το οποίο υφίστανται προγραμματισμένες ανατροπές.
 
Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίων στις ΗΠΑ μειώθηκαν από σχεδόν 93% στην αρχή του έτους σε 80,6% αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων διύλισης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ μειώθηκε στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, επίσης το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2022. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες και βρίσκονται τώρα 10% κάτω τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
 
Οι τιμές του ντίζελ στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, με μέσο όρο πάνω από 118 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με 109 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο. .

Με τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια να έχουν υποστεί τις δικές τους ανατροπές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές τιμές ντίζελ πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ροών αμερικανικού ντίζελ στην Ευρώπη, δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Matt Smith.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για την επικείμενη επανεκκίνηση των διυλιστηρίων των ΗΠΑ έχουν μειώσει τις τιμές ντίζελ της χώρας κατά σχεδόν 30% από τα πρόσφατα υψηλά στα 34 δολάρια το βαρέλι.
 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας