Μενού Ροή
Τουρκία και Βραζιλία οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το 2023

Η Τουρκία και η Βραζιλία αναδείχθηκαν πέρυσι ως οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου μετά την επιβολή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία από από πηγές της αγοράς και το LSEG.

Πριν από την εφαρμογή του εμπάργκο της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της Ρωσίας. Έκτοτε, οι έμποροι έχουν εκτρέψει φορτία ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια στη Βραζιλία, την Τουρκία, χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και φορτώσεις από πλοίο σε πλοίο (STS). Σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, η Ρωσία πέρυσι εξήγαγε περίπου 13,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους diesel και πετρελαίου στην Τουρκία, έναντι 5 εκατομμυρίων τόνων το 2022. Δεν ήταν σαφές πόσο από αυτά παρέμειναν στην Τουρκία σε αντίθεση με το να αποσταλεί και μετά σε άλλους προορισμούς.

Οι αποστολές diesel από τα ρωσικά λιμάνια στη Βραζιλία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους το 2023 σε σύγκριση με 74.000 τόνους το 2022. Η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού diesel και πετρελαίου τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο τόνους, δείχνουν τα στοιχεία της LSEG.

Οι εισαγωγές της Βραζιλίας από τη Ρωσία μειώθηκαν τον Ιανουάριο, ωστόσο, σε περίπου 460.000 τόνους, από 1 εκατομμύριο τόνους τον Δεκέμβριο του 2023. Οι έμποροι είπαν ότι η πτώση ήταν αποτέλεσμα της εποχικής πτώσης της ζήτησης και των προμηθειών. Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε επίσης περίπου 1,9 εκατομμύρια diesel ντίζελ στη Σαουδική Αραβία και σχεδόν 1,6 εκατομμύρια τόνους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), έδειξαν ναυτιλιακά στοιχεία. Οι εξαγωγές ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια προς τις αφρικανικές χώρες αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, φθάνοντας τους 10,2 εκατομμύρια τόνους έναντι 2,4 εκατομμυρίων τόνων το 2022. Το Μαρόκο, η Λιβύη, το Τόγκο, η Τυνησία και η Γκάνα ήταν μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγέων.

Φέτος τον Ιανουάριο, οι προμήθειες ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια σε αφρικανικές χώρες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 0,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας