Μενού Ροή
Ο Υπ. Ενέργειας της Τουρκίας "πετάει το μπαλάκι" στο Ιράκ για να αρχίσει εκ νέου η ροή πετρελαίου στον αγωγό Τζεϊχάν

Ένας αγωγός αργού πετρελαίου από το Ιράκ μέσω Τουρκίας, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τη λειτουργία του και η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αποστολές, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία είχε σταματήσει τις ροές στον αγωγό, τη βόρεια διαδρομή εξαγωγής πετρελαίου του Ιράκ, αφ' ότου μια διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές μεταξύ 2014 και 2018.

Η Άγκυρα άρχισε αργότερα εργασίες συντήρησης στον αγωγό που συνεισφέρει περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να περιμένουν έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση συντήρησης του αγωγού για την επανεκκίνηση των ροών ενώ εξακολουθούν να εμπλέκονται σε μια νομική μάχη για τις διαιτητικές αποφάσεις.

"Ενημερώσαμε την άλλη πλευρά ότι η διαδρομή είναι έτοιμη για λειτουργία από την Τετάρτη , ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στις αποστολές πετρελαίου ή στην αποθήκευση πετρελαίου στο Τζεϊχάν και στην αποστολή του στις παγκόσμιες αγορές", είπε ο Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό. NTV.

Ερωτηθείς εάν άρχισαν οι ροές πετρελαίου, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να παραλάβει το πετρέλαιο και να το στείλει, αλλά ότι αυτό ήταν ένα θέμα που εξαρτάται από την παραγωγή και τις επιχειρήσεις στην ιρακινή πλευρά.

Την Τρίτη, ένας ιρακινός αξιωματούχος πετρελαίου είπε στο Reuters ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του αγωγού.

Τον Απρίλιο, το Ιράκ υπέβαλε αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για την επιβολή της διαιτητικής απόφασης του ΔΠΔ. Τον περασμένο μήνα, ο Μπαϊκράταρ είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει νομικά μέτρα κατά του Ιράκ.

Η Άγκυρα επιδιώκει να σταματήσει αυτή η διαμάχη στις ΗΠΑ και η έλλειψη προόδου στην επίλυση αυτού του ζητήματος ήταν μεταξύ των λόγων πίσω από την αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης τον Αύγουστο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν πηγές.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τον Οκτώβριο για να επιλύσει το ζήτημα, αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας