Μενού Ροή
Pauline Hanson
Αυστραλία: Πρόταση του ακροδεξιού κόμματος One Nation για κρατικό επενδυτικό ταμείο και συμμετοχή του Δημοσίου στην πετρελαϊκή παραγωγή

Το αυστραλιανό ακροδεξιό κόμμα One Nation παρουσίασε πρόταση για τη δημιουργία κρατικού επενδυτικού ταμείου τύπου Νορβηγίας, καθώς και για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις άδειες υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Australian Energy Producers στην Αδελαΐδα, προβλέπει ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα αποκτά ποσοστό 30% στις άδειες εκμετάλλευσης σε ομοσπονδιακά ύδατα, αναλαμβάνοντας παράλληλα μέρος του κόστους ανάπτυξης και αποξήλωσης των έργων. Στόχος, σύμφωνα με το κόμμα, είναι η ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής και η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.

Η επικεφαλής του κόμματος Pauline Hanson υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή δεν συνιστά «σοσιαλιστική παρέμβαση», αλλά ένα μοντέλο συνεργασίας με τη βιομηχανία, ενώ τόνισε την ανάγκη αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης σε έως και έξι μήνες, καθώς και διατήρηση μέρους της παραγωγής για εγχώρια χρήση, μεταξύ άλλων για καύσιμα και λιπάσματα. Παράλληλα, το κόμμα αντιτίθεται σε κυβερνητικό σχέδιο που απαιτεί από τους εξαγωγείς να διαθέτουν το 20% του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση είναι περισσότερο παρεμβατική ακόμη και από την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης και ενδέχεται να αυξήσει το κόστος για τους φορολογούμενους.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας