Η Αλμπέρτα, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός επαρχία του Καναδά, εξετάζει την είσοδό της στην αγορά διύλισης της Ιαπωνίας με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών αργού πετρελαίου και τη μείωση της εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η κυβέρνηση της Αλμπέρτα βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με ιαπωνικές εταιρείες διύλισης για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μονάδας coker. Μια τέτοια υποδομή θα έδινε τη δυνατότητα στις ιαπωνικές εγκαταστάσεις να επεξεργάζονται το βαρύ καναδικό αργό, που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ασύμβατο με τα διυλιστήριά τους.
Εάν υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Αλμπέρτα πραγματοποιεί επένδυση σε ενεργειακές υποδομές στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο Καναδάς, μετά την ολοκλήρωση της περσινής επέκτασης του αγωγού Trans Mountain, αναζητά νέες αγορές στην Ασία για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του.
Η επέκταση του Trans Mountain τριπλασίασε τη δυναμικότητά του σε 890.000 βαρέλια ημερησίως, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερες ροές προς την Ασία. Ήδη, η Κίνα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο αγοραστή μέσω του αγωγού, ενώ η Νότια Κορέα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της. Η Ιαπωνία, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε σποραδικές αγορές.
Για το Τόκιο, μια επένδυση σε νέα υποδομή θα ενίσχυε την ενεργειακή του ασφάλεια, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές της Μέσης Ανατολής και παρακάμπτοντας την ευάλωτη θαλάσσια οδό της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
«Η Αλμπέρτα εξερευνά ευκαιρίες στην Ιαπωνία για την πώληση ελαφρού και βαρέος πετρελαίου μας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της επαρχίας, Μπράιαν Τζιν, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν βρίσκονται σε εξέλιξη επενδυτικές συνομιλίες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι παραμένει ανοιχτή σε συνεργασία με επαρχίες και βιομηχανία για έργα που προάγουν τα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα της χώρας.
Πηγή: Reuters