Μενού Ροή
KONTOLEON
Άρχισαν τα "όργανα" στην αγορά ρεύματος - ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά έρευνα από τη ΡΑAΕΥ για τις υπερδηλώσεις φορτίου - Τι αναφέρει για τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική ρεύματος

Για υπερδήλωση φορτίου από παραγωγούς - συμμετέχοντες στη χονδρεμπορική αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί σε στρεβλώσεις στις τιμές κάνει λόγο η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας, σε νέα επιστολή της, με ημερομηνία 30/4  προς τον κ. Δ. Φούρλαρη Αντιπρόεδρο ΡΑAEY. 

Μάλιστα, σε συνέχεια σχετικής συνάντησης,  μεταξύ της ΕΒΙΚΕΝ και της Αρχής, στις 15 Απριλίου, όπου έγινε παρουσίαση μελέτης της Grant Thornton για τον ΛΠ3 και τον υπολογισμό των αποκλίσεων φορτίου (θετικών και αρνητικών) σε επίπεδο μήνα, η Ένωση ζητεί σε βάθος έρευνα, ανά συμμετέχοντα.

Στόχος του αιτήματος της ΕΒΙΚΕΝ είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχει στρατηγική προσφορών συγκεκριμένων προμηθευτών στις δηλώσεις φορτίου. Παράλληλα η Ένωση ζητά “άμεσα να επανεξεταστούν οι χρεώσεις μη συμμόρφωσης, ώστε να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναφορικά με προσπάθεια ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς. “

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ακόμη και αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη διαδικασία μέτρησης των αποκλίσεων φορτίου, μεταξύ της Αρχής και της Grant Thornton  “είναι πολύ θετικό ότι η Αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνει αναλυτικότερη μελέτη εις βάθος ανά συμμετέχοντα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα”.

Όπως αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, με βάση τη μεθοδολογία της μελέτης τησ Grant Thornton, για μια συγκεκριμένη περίοδο καταγράφονται συστηματικές σημαντικές υπερδηλώσεις. 

Όπως αναφέρεται, “οι υπολογισμοί της Grant Thorton βασίζονται στις εβδομαδιαίες αναφορές του ΑΔΜΗΕ για τις αποκλίσεις, που αφορούν τόσο τις θετικές αποκλίσεις όσο και τις αρνητικές. Εξάλλου αυτές οι δηλώσεις φορτίου, εκ μέρους των προμηθευτών, διαμορφώνουν τις τιμές της επόμενης ημέρας στο χρηματιστήριο, γι’ αυτό η ΕΒΙΚΕΝ έθεσε θέμα ύπαρξης στρατηγικής προσφορών, ιδιαίτερα από τους καθετοποιημένους προμηθευτές.”

Με βάση την ΕΒΙΚΕΝ, η ΡΑΕ παρουσίασε τους υπολογισμούς της για τις καθαρές αποκλίσεις   (καθαρές= θετικές – αρνητικές) με μια άλλη μεθοδολογία , ήτοι αφαίρεσε από το πρόγραμμα αγοράς  (MS DAM και ΜS, στοιχεία από το χρηματιστήριο) από το μετρούμενο φορτίο (MQ W+6, στοιχεία ΑΔΜΗΕ) σε επίπεδο μήνα, μέθοδος όμως που σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, δεν υπολογίζει  τη θετική και την αρνητική απόκλιση. 

“Μετά από έλεγχο διαπιστώσαμε ότι στους υπολογισμούς της ΡΑΕ έχουν αφαιρεθεί η άντληση και το φορτίο της Κρήτης, άρα αγνοούνται οι εν λόγω  αποκλίσεις  στις δηλώσεις αυτών, ενώ η μελέτη της Grant Thornton περιλαμβάνει όλες τις αποκλίσεις” σημειώνει η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών.

Στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, επιπλέον, επισημαίνεται το γεγονός ότι οι αποκλίσεις φορτίου, που υπολογίζονται από το πρόγραμμα  DAM και ενδοημερήσιας  αγοράς (MS),  είναι υψηλότερες από εκείνες της DAM , γεγονός το οποίο δείχνει ότι στην ενδοημερήσια αγορά  δεν γίνεται καμία προσπάθεια οι εν λόγω  προμηθευτές να διορθώσουν τη θέση τους. Άρα είναι σαν να προτιμούν να επικρατεί η καθοδική κατεύθυνση στην αγορά εξισορρόπησης, επειδή ίσως τότε η χρέωση αποκλίσεων είναι μικρότερη σε συνδυασμό ότι πιθανόν έτσι να επηρεάζουν και τη χονδρεμπορική.

Αντίθετα από τη μελέτη της Grant Thorton προκύπτει ότι στην επίμαχη περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024, οπότε και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τιμών τόσο στη χονδρεμπορική αγορά όσο και στον ΛΠ3, εμφανίζεται συστηματική σημαντική υπερδήλωση φορτίου από κάποιους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν αποθαρρύνονται  από τις χρεώσεις μη συμμόρφωσης, οι οποίες στην πράξη εμφανίζονται ανεπαρκείς να τους αποθαρρύνουν.

Σε κάθε περίπτωση και οι  υπολογισμοί της ΡΑΕ για την επίμαχη περίοδο Ιουν-Νοε 2024 καταλήγουν σε σημαντικές θετικές καθαρές αποκλίσεις στο επίπεδο των 80-238 GWh/μήνα.

Ενδεικτικά, με  βάση την ΕΒΙΚΕΝ, τυχόν καθαρή απόκλιση 200GWh σημαίνει κατά μέσο όρο 200 GWH/720 h = 277MW , κάτι που ουσιαστικά παραπέμπει σε παραγωγική ενεργοποίηση μιας μονάδας φυσικού αερίου (φ.α.), και σε προσφορές στην χονδρική αγορά που είναι υψηλές. Επίσης με βάση την ΕΒΙΚΕΝ, μια καθαρή απόκλιση 100GWh σημαίνει κατά μέσο όρο 100 GWH/720 h = 138MW. Δηλαδή, με βάση την ΕΒΙΚΕΝ υπάρχει ενεργοποίηση μίας μονάδας φ.α , οπότε οι προσφορές ανεβαίνουν, άρα και η τιμή που διαμορφώνεται είναι υψηλότερη από χωρίς απόκλιση

Η ΕΒΙΚΕΝ, επίσης, επισημάνει ότι “μια προσεκτική μελέτη των εβδομαδιαίων στοιχείων που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι ανάλογα το μήνα αλλάζει η στρατηγική  της δήλωσης του φορτίου μέσα στην ημέρα. Το μέγεθος των αποκλίσεων μέσα στην ημέρα σίγουρα  δεν ακολουθεί την καμπύλη φορτίου.”

Σε κάθε περίπτωση η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της καταλήγει ότι η αναφορά μόνο σε στοιχεία για την καθαρή απόκλιση δεν αποτυπώνει τις πραγματικές συμπεριφορές/ στρατηγική προσφορών  καθώς:

  1. Αφορούν στοιχεία συγκεντρωτικά ανά μήνα και όχι ανά συμμετέχοντα 

  2. Αφορούν μέση μηνιαία καθαρή απόκλιση, χωρίς να αναλύεται πως μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα για κάθε περίοδο.

  3. Αφορούν καθαρές αποκλίσεις και όχι ξέχωρα θετικές αποκλίσεις και αρνητικές αποκλίσεις

Καταλήγει ότι Θεωρεί  πολύ θετικό ότι η Αρχή σας αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνει αναλυτικότερη μελέτη εις βάθος ανά συμμετέχοντα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας