Μενού Ροή
SDOUKOU
Σδούκου: "Να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη"

Κομβικός είναι ο ρόλος της χώρας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο φόντο των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή υποδομές υποδοχής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο 23ο World LNG Summit & Awards, ένα από τα κορυφαία του κλάδου, που πραγματοποιείται και φέτος στην Αθήνα, από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023 η συγκυρία επιφυλάσει “ρόλο κλειδί για το LNG ως προς την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και της προσπάθειας απανθρακοποίησης των οικονομιών μας”. “Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο έχει ζωτικό ρόλο στην προετοιμασία της Ευρώπης ενόψει των συνθηκών του χειμώνα” τόνισε η υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι βασικός άξονας πολιτικής της κυβέρνησης είναι εξασφαλιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές που υπηρετούν την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση. “Να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως πύλη εισόδου  LNG στην Ευρώπη” τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες.

“Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την έλευση φορτίων LNG στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση.  Έχουμε σοβαρά σχέδια για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη με ορίζοντα το 2025” συμπλήρωσε η υφυπουργός, που επισήμανε τη σημασία της στενής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου

Περιγράφοντας άλλη μια διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής η υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι “να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και να βελτιστοποιήσουμε την μελλοντική χρήση των υποδομών αερίου.  

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας διαθέτοντας σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο”. “Πιστεύω ότι το LNG θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και να διασφαλίσει την αναγκαία ευελιξία και την συνολική σταθερότητα του συστήματος”ν τόνισε.

Στο μεταξυ, στις αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλωτή μονάδα  αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη με βάση όσα ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, πράγμα που, όπως τόνισε, θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας καθώς και την δυνατότητα εξαγωγών αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.  

Από την πλευρά της στον χαιρετισμό της η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι υπογράμμισε ότι προχωράει η πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης σημειώνοντας ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή του.

Παράλληλα υπογράμμισε το ρόλο του ΥΦΑ στην απανθρακοποίηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι 5 εκατ. τόνους διοξείδιο άνθρακα θα είχε εξοικονομήσει η χώρα αν αντί για λιγνίτη είχε αυξηθεί η χρήση αερίου, λόγω χρήσης ΥΦΑ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας