Μενού Ροή
Ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου – Πάνω από 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα

H τιμή του φυσικού αερίου, σε συνέχεια ενός ξέφρενου ράλι που πυροδοτούν η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, έφτασε να διαπραγματεύεται σήμερα έως και πάνω από τα 230 ευρώ/Mwh.

Οι τιμές είναι περίπου 12 φορές υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το 2023 ενισχύθηκαν έως και 3,7%, φτάνοντας τα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ έχει διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

Τα συμβόλαια ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, το πρωί της Τρίτης ανεβαίνουν 5,08%, φτάνοντας τα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κινούμενα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών.

Η χαμηλή στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια της Γηραιάς Ηπείρου δυσκολεύουν τη μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν την κατανάλωση και να φουλάρουν τις αποθήκες τους με αέριο για τον δύσκολο χειμώνα ενόψει. Ωστόσο, τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν κοντά στα μέσα επίπεδα λόγω των υψηλότερων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, διατηρώντας υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών. Η Γερμανία μάλιστα πέτυχε τον στόχο της για αποθήκευση αερίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

Αυξήσεις μέχρι και 500 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία

Υψηλές θα είναι οι επιπλέον χρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Ρωσίας και να ενισχύσει τα αποθέματα της, πριν την κρίσιμη χειμερινή περίοδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αν και για κάποια νοικοκυριά η επιβάρυνση από το προσωρινό τέλος θα αμβλυνθεί μέσω επιδοτήσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει πως αναζητεί τρόπο να διευρύνει τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά, ενώ περιμένει την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που έχει καταθέσει για την εξαίρεση του ΦΠΑ στις πωλήσεις από το τέλος.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγού της Αλγερίας προς την Ιταλία μειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, υποχωρώντας πάνω από ένα τέταρτο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Συνεχίζεται το blame game για τον Nord Stream

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για την τουρμπίνα του Nord Stream, η οποία έχει κολλήσει στη διαμετακόμιση μετά τις εργασίες επισκευής που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά. Η ρωσική Gazprom παραδίδει πλέον στη Γερμανία μόνο το 20% της χωρητικότητας του ρωσικού αγωγού. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρμπίνα ως «δικαιολογία» για να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη.

ο υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί επίσης να γίνει πιο δύσκολο να αποκτηθεί καθώς ο ανταγωνισμός για τα φορτία αυξάνεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση στην Ασία, ενώ οι εταιρείες στην περιοχή ενισχύουν επίσης τις αγορές για να αποθηκεύουν αέριο για το χειμώνα.

«Υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στη Νότια Κορέα, και σε μικρότερο βαθμό, στην Ιαπωνία, να φουλάρουν με αποθέματα ενόψει του χειμώνα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ο Ολίμπι Ματέι, αναλυτής του BloombergNEF σε έκθεσή του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας