Μενού Ροή
ydrogonanthrakes
Λιβύη: Πρώτος διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες μετά τον πόλεμο του 2011-Ενδιαφέρον από Chevron, Total Eni και ExxonMobil

Σε διαγωνισμό για την πρώτη έρευνα υδρογονανθράκων στη Λιβύη από την έναρξη των συγκρούσεων το 2011, εισέρχονται οι πετρελαϊκοί "κολοσσοί" Chevron και Total Energies, όπως ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, καθώς η Λιβύη αποσκοπεί στην εξεύρεση βοήθειας προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή της σε επίπεδα - ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της National Oil Corp, Μασούντ Σελιμάν, που μίλησε στην Τρίπολη, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει συνολικά 37 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι Eni SpA και Exxon Mobil Corp., με τα συμβόλαια να αναμένεται να υπογραφούν με τους επιτυχόντες μειοδότες μέχρι το τέλος του 2025.

«Σχεδόν όλες οι γνωστές διεθνείς εταιρείες» συμμετέχουν στη διαδικασία για τα 22 θαλάσσια και χερσαία πεδία, ανέφερε ο ίδιος.

Η επιστροφή ξένων εταιρειών στην εξερεύνηση κοιταμάτων σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη χώρα, όπου αν και φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα αποθέματα της αφρικανικής ηπείρου, η παραγωγή έχει πληγεί από τις συγκρούσεις που μαστίζουν τη Λιβύη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. 

Ούσα μια χώρα διχασμένη μεταξύ αντιμαχόμενων κυβερνήσεων, διακοπές στην παραγωγή και τα ξεσπάσματα βίας έχουν αφήσει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της υποδομής παραμελημένο και κατεστραμμένο.

Η TotalEnergies αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ Eni και Exxon Mobil δεν απάντησαν σε σχετικά αιτήματα. Η Chevron δήλωσε πως εξετάζει συνεχώς νέες ευκαιρίες εξερεύνησης, αλλά δεν σχολιάζει εμπορικά ζητήματα.

Οι Αρχές στοχεύουν σε ημερήσια παραγωγή πετρελαίου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πριν το 2030, ξεπερνώντας τα επίπεδα - peak των 1,75 εκατομμυρίων βαρελιών επί Μουαμάρ Καντάφι το 2006. Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αντλεί περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι νικητές των νέων διαγωνισμών θα επωμιστούν το κόστος για τις σεισμικές έρευνες και άλλα στάδια εξερεύνησης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να το ανακτήσουν εάν ανακαλυφθούν εμπορικά αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων, όπως ανέφερε ο Μασούντ Σέλιμαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας