Μενού Ροή
ΑΠΕ
Αυτή θα είναι η επανάσταση στα φωτοβολταϊκά

Τα πάνω κάτω στην αγορά των φωτοβολταϊκών φέρνουν τα φωτοβολταϊκά κυψελών περοβσκίτη. Το φωτοβολταϊκό στοιχείο περοβσκίτη είναι κατασκευασμένο από ορυκτό που αποτελείται από ασβέστιο, τιτάνιο και οξυγόνο, το οποίο έχει μοναδική κρυσταλλική δομή. Αυτή η σύνθεση επιτρέπει πολύ υψηλότερη απόδοση στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ πυριτίου.

Από το 2009, η απόδοση των κυψελών περοβσκίτη έχει αυξηθεί από 3,8% στο εντυπωσιακό 26,1%. Αντίθετα, τα ηλιακά πάνελ πυριτίου που χρησιμοποιούμε επί του παρόντος έχουν απόδοση μεταξύ 15% και 22%. Εκτός από πιο αποτελεσματικές, οι κυψέλες περοβσκίτη είναι ελαφρύτερες, πιο εύκαμπτες και φθηνότερες στην παραγωγή. Μπορούν να κατασκευαστούν σε θερμοκρασίες έως 200ºC, ενώ τα πάνελ πυριτίου απαιτούν θερμοκρασίες περίπου 1.000ºC, εξοικονομώντας πολύ ενέργεια στη διαδικασία παραγωγής. Κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες πυριτίου. Αυτό κάνει τα κύτταρα περοβσκίτη πολύ πιο αποτελεσματικά σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: την ανθεκτικότητα.

Οι κυψέλες περοβσκίτη αποικοδομούνται γρήγορα όταν εκτίθενται σε υγρασία και θερμότητα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους σε σύγκριση με τους ηλιακούς συλλέκτες πυριτίου, που είναι πιο ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες.

Εάν οι κυψέλες περοβσκίτη φτάσουν στην επιθυμητή ανθεκτικότητα, θα γίνουμε μάρτυρες μιας επανάστασης στα ηλιακά φωτοβολταϊκά, μετατρέποντας τους ηλιακούς συλλέκτες πυριτίου σε μουσειακό κομμάτι. Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας φαίνεται λαμπρό και πιο αποδοτικό με αυτήν την καινοτομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας