Μενού Ροή
ελεταεν
Τα τρία “αγκάθια” για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων - Σε πράσινη ρότα και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Σήμα για την ανάγκη επίλυσης των σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά των ΑΠΕ και ειδικά το οικοσύστημα της αιολικής ενέργειας εξέπεμψε μιλώντας στην ετήσια δεξίωση  της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας και απονομή βραβείων «ΑΙΟΛΟΣ» ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

“Οι ΑΠΕ στήριξαν λογαριασμούς στο 50% η συμμετοχή τους στο εθνικό μίγμα παραγωγής” τόνισε ο  κ. Λαδακάκος σημειώνοντας ότι, “η χώρα έχει ανέβει πίστα και θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές. Χρειάζεται επίπονη προσπάθεια. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα όπου γίνονται λάθη” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ παραμένει αρωγός με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων. Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα, που συνιστούν απειλές για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και δη της παραγόμενης από αιολικά πάρκα. Αυτά είναι η διάδοση fake news για τα αιολικά πάρκα και το ρόλο τους στη διαχείριση του περιβάλλοντος, οι περικοπές έγχυσης στο δίκτυο πράσινης ενέργειας, λόγω του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου, αλλά και η μονόπλευρη ανάπτυξη του συστήματος ΑΠΕ με κύριο πυλώνα τα φωτοβολταϊκά. 

Ειδικότερα, σε σχέση με τις περικοπές ο κ. Λαδακάκος σημείωσε ότι τα αιολικά πάρκα “ποινολογούνται ασύστολα και άμεσα θα πρέπει να καταλήξει η πολιτεία σε ένα πλαίσιο”. Παράλληλα έκανε λόγο για  συνέχιση μιας μονόπλευρης ανάπτυξης του συστήματος ΑΠΕ. “Θα πρέπει με βιώσιμο τρόπο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.  Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με φωτοβολταϊκά” τόνισε, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπει φρένο στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων.

Σχολίασε και τα όσα αναφέρονται για τις πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριες. “ Είναι μονόπλευρα έναντι ανεμογεννητριών τα fake news. Κάποτε ήταν γραφικά τώρα τείνουν να κυριαρχήσουν με αναφορές π.χ. ότι όπου καίγεται μια έκταση φυτρώνουν ανεμογεννήτριες”.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ παράλληλα στάθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα να γίνει εξαγωγός ενέργειας με αιχμή τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. “Αν δε το κάνουμε εμείς θα το κάνουν οι γείτονες” σημείωσε αναφερόμενος, δε, και σε παραδείγματα διαγωνισμών για υπεράκτια πάρκα. “Πριν λίγες μέρες, στην Αγγλία ολοκληρώθηκε διαγωνισμός για πλωτό σταθμό 250 MW που έδωσε τιμή στα 86 ευρώ/MWh ετησίως αναπροσαρμόσιμο. Η  Γαλλία προχωρά σε  δυο διαγωνισμούς στη Μεσόγειο, αντίστοιχα και η Γερμανία.  Η επιτυχία ανήκει στους πιο επίμονους. Μη χάνουμε ευκαιρίες” υπογράμμισε.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Κωστής Χατζηδάκης - Πράσινες δράσεις στο  Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

“Η παραγωγή ΑΠΕ είναι ένα επίτευγμα ελληνικό” τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης που ανέφερε ότι  “το ΕΣΠΑ αφιερώνεται σε πράσινες επενδύσεις κατά 30%, ενώ  στο Ταμείο Ανάκαμψης το αντίστοιχο ποσοστό είναι πιο υψηλό,   πάνω από 32%. “Τρέχουμε την Εθνική Στρατηγική για πράσινη χρηματοδότηση” τόνισε και σημείωσε ότι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστεί το νέο εθνικό επενδυτικό ταμείο, που θα έχει μεταξύ άλλων και βασικό στόχο την προώθηση μεταξύ άλλων πράσινων δράσεων.

σδουκου

Αλεξάνδρα Σδούκου

Στο χαιρετισμός της η υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι “η Ελλάδα  είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όντας τέταρτη στον κόσμο. Υπάρχουν ζητήματα, αλλά  να είστε σίγουροι ότι δε θα αφήσουμε μηδενικές τιμές και περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου”ανέφερε και επανέλαβε τους στόχους για 23,5 GW σε εγκατεστημένη ισχύ σε έργα ΑΠΕ μέχρι το 2030.  “Εργαζόμαστε για ασφάλεια επενδύσεων, εργαζόμαστε κατά της μονοκαλλιέργειας στις ΑΠΕ. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, να ενεργοποιήσουμε επενδύσεις σε αποθήκευση με στόχο για 3GW τα επόμενα 6 χρόνια.”

“Το μέλλον του κλάδου είναι τα θαλάσσια αιολικά και βέβαια χτίζουμε λεωφόρους ηλεκτρονίων για την αγορά Ευρώπης” σημείωσε η κα Σδούκου αναφερόμενη στα σχέδια για μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που θα μεταφέρουν πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα και τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη. 

“Να πείσουμε κοινωνία που πολλά έχει να πει αλλά να εστιάσουμε στα οφέλη από πράσινες και καθαρές λύσεις, Να δει τα οφέλη της πράσινης μετάβασης. Να κερδίσουμε τις ψυχές των απλών ανθρώπων” είπε.

σταθακης

Γιώργος Σταθάκης

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε μετά από τιμητική πρόσκληση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τον κομβικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. “Το 2017-18 βρεθήκαμε κοντά με τον κλάδο στην εκκίνηση της διαδικασίας της πράσινης μετάβασης” σημείωσε ο κ. Σταθάκης. “Ήταν μεγάλη η βοήθεια της ΕΛΕΤΑΕΝ για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στους στόχους που έθεσε η ΕΕ” τόνισε και χαριτολογώντας σημείωσε ότι οι δίαυλοι είναι ανοικτοί με την Ένωση ανεξάρτητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.

αιβαλιωτης

Γ.Γ του ΥΠΕΝ Αρ. Αϊβαλιώτης

Από την πλευρά του ο   Γ.Γ του ΥΠΕΝ Αρ. Αϊβαλιώτης

σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μικρή αγορά γιαυτό θα πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές ενέργειας με αιχμή και τα θαλάσσια αιολικά. “Να ενισχύσουμε την αποθήκευση να χτίσουμε λεωφόρους ενέργειας” σημείωσε λέγοντας ότι η ενέργεια είναι ένας θαυμάσιος νέος χώρος με αιχμή τις νέες τεχνολογίες. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας