Μενού Ροή
yperaktia aiolika wind
Νέες ζυμώσεις για τον καθορισμό στάσης για τις ανεμογεννήτριες στην Ελούντα - Αμετακίνητοι στις αντιδράσεις τους οι ξενοδόχοι

Καθοριστική για τον προγραμματισμό των περαιτέρω κινήσεων κρίνεται από γνωρίζοντες καλά τις εξελίξεις, η σημερινή σύσκεψη, που θα έχουν φορείς της τουριστικής οικονομίας του Λασιθίου με την Δήμο Αγίου Νικολάου για την αξιολόγηση της κατάστασης με τη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον Κόλπο του Μιραμπέλλου.

Με βάση πληροφορίες καταγράφεται σε σημαντικό μέρος των ξενοδόχων έντονη δυσφορία για την χωροθέτηση, παρά το γεγονός, ότι η έκταση που αρχικώς είχε οριστεί έχει μειωθεί. Κύριο επιχείρημα που τίθεται επί τάπητος είναι το γεγονός ότι η περιοχή είναι άκρως τουριστική με έντονη συνεισφορά στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο και θα πρέπει να προστατευθεί. Τονίζεται, δε, ότι ο όλος σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά δε θα πρέπει να γίνει σε βάρος του τουρισμού ή άλλων άκρως σημαντικών κλάδων για την οικονομία, ειδικά όταν η όλη στόχευση γίνεται για τη διασφάλιση εξαγωγών ενέργειας και όχι για την εκπλήρωση στόχων που θέτει η πράσινη μετάβαση. Άλλωστε, όπως τονίζεται και ο τουρισμός είναι, κατά βάση, μια δραστηριότητα με εξαγωγικό αποτύπωμα και άρα δε θα πρέπει να ναρκοθετείται η πορεία της.

Εκφράζονται, πάντως, και πιο συγκρατημένες απόψεις αλλά μένει να φανεί εάν τελικά θα επιλεγεί μια στάση ολικής απόρριψης των προτάσεων του ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί ότι παρά τη σχετική σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας οι  ενστάσεις παραμένουν για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν και το Υπουργείο δεσμεύθηκε να επανεξετάσει την χωροθέτηση και να δώσει πιο αναλυτικά στοιχεία για τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. 

Στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, δηλαδή του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου την Παρασκευή με τον Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο και των Δήμαρχων Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργου Αθανασάκη και εκπρόσωπων των ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου παρουσιάστηκε από τον κ. Στεφάτο ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός για την περιοχή της Ελούντας και η νέα προβλεπόμενη χωροθέτηση που αφορά σε αρκετά μικρότερη έκταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε σχέση με την αρχικά αναφερόμενη ως περιοχή “Κρήτη 2” στον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αναρτήθηκε προς διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023, με αντίστοιχο περιορισμό και τις ισχύος των ΥΑΠ που θα μπορούν να αναπτυχθούν εκεί σε σχέση με τους πρώτους υπολογισμούς που έκαναν λόγο για 600-800 MW. 

Παρουσιάστηκε επίσης φωτορεαλιστική απεικόνιση του Κόλπου Μιραμπέλλου που δείχνει ότι το πάρκο των ανεμογεννητριών δεν θα είναι ορατό από εκεί. Αν και γιαυτό καταγράφονται ενστάσεις από τους φορείς των ξενοδόχων, καθώς όπως αναφέρουν, τα ύψη θα είναι μεγάλα. 

Ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να υποστήριξε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι εάν το βασικό επιχείρημα είναι η οπτική όχληση και τα επιχειρήματα περί επιβάρυνσης δεν συγκεκριμενοποιούνται τότε δεν θα  μπορέσουν να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα πουθενά στη χώρα, τη στιγμή που αποτελούν προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που θα κληθεί κεντρικά να λάβει τις τελικές αποφάσεις.  «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης μετά τα ομόφωνο όχι της Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα, αναμένουμε σε θετικές εξελίξεις και σε επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», σημείωσε ο κ Ξυλούρης.  Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας, σημειώνοντας ότι ο προβληματισμός για το θέμα της όχλησης εξακολουθεί να υφίσταται και για αυτό περιμένουν περισσότερα στοιχεία από το ΥΠΕΝ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Σητείας μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης  τονίζεται ότι  «Η Σητεία έχει ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα στην πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση (σ.σ. λόγω της χωροθέτησης και χερσαίων αιολικών πάρκων στην περιοχή)  και αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι όμως η στιγμή, που ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να θέσει τους όρους και να βάλει τα όρια των σχεδιαζόμενων επενδύσεων ΑΠΕ στην περιοχή…Το γεγονός αυτό εκφράστηκε μετ’ επιτάσεως εκ μέρους του Δημάρχου αποτέλεσε την αφορμή για πρόταση εκ μέρους του Υπουργού, μιας κατ’ ιδίαν, εκτενούς συζήτησης με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια, η οποία θα οριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Με άλλα λόγια, το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει τον διάλογο «κατ’ ιδίαν» με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια Κρήτης ελπίζοντας στην εξεύρεση της χρυσής τομής. Στο νέο γύρο διαλόγου θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στοιχεία και εκτιμήσεις για το σχέδιο αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη, σύμφωνα με τους παράγοντες της Κρήτης.  Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο κ. Ζερβάκης σημείωσε ότι η χωροθέτηση που παρουσιάστηκε δεν ήταν ακριβής και απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τον τρόπο αγκύρωσης των ανεμογεννητριών. «Όταν έχουμε στα χέρια μας τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όπου θα αποτυπώνεται η ακριβής χωροθέτηση θα τοποθετηθούμε εκ νέου ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει τότε», είπε, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ τόνισε μεν τη βούλησή του να προχωρήσουν τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, αλλά φάνηκε ανοιχτό στο να αποδεχθεί τροποποιήσεις στον σχεδιασμό που θα λαμβάνουν υπόψη τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Ο δήμαρχος Σητείας τέλος παρέπεμψε και στη θέση του Πρωθυπουργού ότι τα έργα για να προχωρήσουν πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.   

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας