Μενού Ροή
fotovoltaika
Σπάει κάθε κοντέρ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - Ο ρόλος της Ελλάδας

Φωτοβολταϊκά ισχύος ως και 574 GW θα μπορούσαν να εγκατασταθούν , σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έκθεση προοπτικών φωτοβολταϊκών από το BloombergNEF . Πέρσι οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις έφτασαν τα 444 GW, ξεπερνώντας σημαντικά την προηγούμενη πρόβλεψή της για περίπου 413 GW .

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών θα συνεχίσουν να "τρέχουν" φτάνοντας τα 627 GW το 2025 και τα 672 GW το 2026 και στη συνέχεια να αυξηθούν περαιτέρω στα 718 GW το 2027 και στα 722 GW το 2028. Για το 2029 και το 2030, προβλέπει ετήσια αύξηση φωτοβολταϊκών κατά 820 GW και 880 GW, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα δημοσίευσε τον Ιανουάριο η Wood Mackenzie. Συγκεκριμένα, προέβλεψε σταθερή ετήσια μέση ανάπτυξη τα επόμενα οκτώ χρόνια, ανατρέποντας την τάση ταχείας ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

«Η πρόκληση για την πραγματοποίηση προβλέψεων είναι ότι αν συνεχίσεις να προβλέπεις την ανάπτυξη με τους τρέχοντες ρυθμούς, καταλήγεις να προβλέπεις ότι ολόκληρος ο κόσμος θα καλύπτεται από ηλιακά πάνελ», δήλωσε η Jenny Chase, μια ηλιακή αναλύτρια στο BloombergNEF, στο περιοδικό pv . «Η πρόβλεψή μας για το 2030 είναι ήδη πάνω από 6,7 TW, πολύ πάνω από το σενάριο καθαρού μηδενός της BNEF και σχετικά συγκρίσιμη με την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ενέργειας 8,5 TW στο τέλος του 2022».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Chase είπε ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να παράγουν 50% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια έως το 2030 από ό,τι το 2022.

«Σε αυτά τα επίπεδα, θα έχουμε μηχανισμούς αρνητικής ανάδρασης και αυτοί είναι που είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθούν», πρόσθεσε. «Η ισχύς θα είναι ήδη πολύ χαμηλή όταν σβήσει ο ήλιος και η αποθήκευση δεν είναι δωρεάν – οπότε γιατί κάποιος να κατασκευάσει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, τουλάχιστον με ιστορικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περιφερειακοί αναλυτές της BNEF τώρα που η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πια μικρή και δεν είναι περίεργο που μπορεί να φαίνονται δειλοί. Η πρόβλεψη ότι το μέλλον θα είναι δραματικά σε αντίθεση με το παρελθόν είναι πάντα δύσκολο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας