Μενού Ροή
fotovoltaika
Σήμα εκκίνησης για το σχέδιο «Απόλλων» - Οι προοπτικές και τα μεγάλα έργα

O χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Απόλλων», όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α. Σδούκου.

Το πρόγραμμα «Απόλλων» ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο των νέων μέτρων ενεργειακής στήριξης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα. Στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών 
β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων(ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Οι στόχοι

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων.Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκινήσει την μελέτη για τον υπολογισμό της κατανάλωσης και των αναγκών των ωφελούμενων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανάγκες υπολογίζονται σε 1,1 GW συνολικής ισχύος. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται και μία ώθηση στα ήδη υπάρχοντα έργα, που λόγω έλλειψης ρευστότητας εκκρεμούν. Βάζοντας το πρόγραμμα στην "πρίζα" θα ενισχυθούν και τα αποθεματικά ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.


Τρόπος επιλογής έργων

Σε επίπεδο Περιφέρειας αναμένεται να ξεκινήσουν διαγωνισμοί προκειμένου να προκύψουν τα έργα. Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται με το καθεστώς του virtual net-billing, για την κάλυψη των αναγκών και των 13 Περιφερειών, θα μπορούν να διεκδικήσουν εγγυημένη αποζημίωση μονάδες που προορίζεται να εγκατασταθούν οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Το πράσινο φως θα ανάψει στις μονάδες που θα διεκδικήσουν τις μικρότερες τομές αποζημίωσης, ώστε να συμψηφίζονται οι καταναλώσεις των δικαιούχων. Για τα έργα αυτά θα υπογραφούν συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ 20ετούς διάρκειας. Εκτός από τη διαστασιολόγηση των απαιτούμενων μονάδων ανά Περιφέρεια, στην 1η φάση προετοιμασίας του προγράμματος εντάσσεται επίσης η δημιουργία μίας Ενεργειακής Κοινότητας ανά Περιφέρεια. 

ΤΟΕΒ Σερβίων

Στη Βουλή πάντως με επίκαιρη ερώτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου, βουλευτή Κοζάνης ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ άνοιξε η συζήτηση  για την άρση της εμπλοκής στην κατασκευή και σύνδεση μονάδας φωτοβολταϊκού 0,5 MW του ΤΟΕΒ Σερβίων.

«Δυστυχώς ο εν λόγω ΤΟΕΒ έχει σωρεύσει οφειλές προς τη ΔΕΗ. Έχουμε προσπαθήσει να μπει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών κάτι που έκανε η ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα ήταν να μην τηρηθεί τίποτα από τα συμφωνηθέντα και το χρέος από τις 600.000 ευρώ έφτασε σήμερα στο 1 εκ» απάντησε η ίδια μιλώντας για συνολικά χρέη 86 εκ των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας, αλλά και για το πρόγραμμα Απόλλων. «Είχε τέσσερα χρόνια στη διάθεσή του να υλοποιήσει το έργο» πρόσθεσε αναφερόμενη σε απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 που έβαζε όρο κατασκευής την εξόφληση των οφειλών.

Με λεπτομέρειες ανέφερε ότι τροποποιήθηκε η απόφαση του 2019 χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών με όρο όμως να μην δεσμεύσει κανείς τον ηλεκτρικό χώρο περισσότερο από 12 μήνες. «Πέρασε και το δωδεκάμηνο μπήκαν και οι 8 μήνες παράταση και δεν το χρησιμοποίησε. Πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια που είχε τη δυνατότητα για να γίνει το έργο αλλά δεν έγινε . “Και με άλλο νόμο το 2023 δόθηκε η δυνατότητα να αναβιώσουν την άδειά τους αλλά μόνο αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Όταν χάθηκε ο χώρος τον πήρε μια ενεργειακή κοινότητα. Δεν αξιοποίησαν τα εργαλεία που δόθηκαν” ολοκλήρωσε  κατηγορηματικά  .
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας