Μενού Ροή
Στον Σκυλακάκη σήμερα το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ για το αλαλούμ με τα bot στο διαγωνισμό φωτοβολταϊκών σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Δεν στοιχειοθετείται λόγος ακύρωσης

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Στα χέρια του υπουργού Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη θα παραδοθεί σήμερα το πόρισμα της ΡΑΑΕΥ για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ με τα φωτοβολταϊκά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, έπειτα από τις καταγγελίες ότι οι θέσεις είχαν «κλειστεί» με αστρονομικές ταχύτητες, πιθανώς με τη χρήση ρομποτικού λογισμικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο έτρεξαν οι δύο διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 400 kW, μιλά για τα προβλήματα και τους «περίεργους» χρόνους στους οποίους υποβλήθηκαν κάποιες αιτήσεις, ωστόσο δεν κάνει λόγο για ακύρωσή τους.

Εξάλλου, καταγραφές από τη λειτουργία της πλατφόρμας δεν υπάρχουν, καθώς τα σχετικά στοιχεία διαγράφηκαν από τον Διαχειριστή έπειτα από την παρέλευση τριών μηνών από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί με κάθε λεπτομέρεια πώς ακριβώς «κύλησε» η διαδικασία στους δύο διαγωνισμούς.

Είναι οι διαγωνισμοί που είχαν διενεργηθεί το φθινόπωρο του 2022 από τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης τη χρονική προτεραιότητα.

Και παρ’ ότι υπάρχουν στοιχεία που «φωτογραφίζουν» τη χρήση ρομποτικού λογισμικού, για την αυτοματοποιημένη υποβολή αιτήσεων, εντούτοις το πόρισμα αναφέρει ότι ελάχιστες υποβλήθηκαν επιτυχώς με αυτό τον τρόπο.

Στην Πελοπόννησο είχαν υπάρξει παρατράγουδα καθώς «έπεσε» η πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία και να χάσουν έτσι το δικαίωμά τους πολλοί από του συμμετέχοντες. Στην Κρήτη ωστόσο το πρόβλημα ήταν ότι οι «θέσεις» κλείστηκαν με αστρονομικές ταχύτητες.

Ακολούθησε ένα μπαράζ καταγγελιών, όπως είχε γράψει το Energymag ότι κερδισμένοι στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την απόκτηση μιας άδειας φωτοβολταϊκού ισχύος 400 kW στις κορεσμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δεν ήταν όσοι είχαν ολοκληρωμένο φάκελο. Εξ αυτών, πολλοί έμειναν εκτός νυμφώνος.

Τυχεροί ήταν όσοι διέθεταν γρήγορα λογισμικά, ακόμη και παράνομα, όπως ανέφεραν οι καταγγελίες, με τα οποία μπόρεσαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και να υποβάλλουν σε χρόνο-ρεκόρ τις αιτήσεις, «καπαρώνοντας» τον λιγοστό διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους, με ενδεχομένως πληρέστερους φακέλους.

Στην επιστολή του το ΤΕΕ Κρήτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα αδύνατο», προσθέτοντας ότι τα ρομπότ δημιούργησαν «συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού».

Μπροστά στο μπαράζ των καταγγελιών, η Ρυθμιστική Αρχή είχε αποφασίσει να αναστείλει την διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης και να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Το καλοκαίρι παραδόθηκε το πόρισμα στην ΡΑΑΕΥ το οποίο διαπιστώνει κενά στην διαδικασία και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να καταθέσει τις απόψεις του και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το υπ. Ενέργειας επιχειρεί από την πλευρά του να κλείσει την εκκρεμότητα αυτή που σέρνεται εδώ και ένα χρόνο, καθώς το θέμα σκιάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά των ΑΠΕ και να χορηγήσει όρους σύνδεσης και για μικρά φωτοβολταϊκά.

Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία για την τύχη των δύο διαγωνισμών θα ανακοινωθεί από τον Θ. Σκυλακάκη.

Το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό, χωρίς να αποκλείεται να επιβληθεί πρόστιμο στο ΔΕΔΔΗΕ για το application που χρησιμοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα έδειξε πως δεν υπήρξε αποτελεσματικό, παρεμποδίζοντας τις διαδικασίες της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας