Μενού Ροή
Ο ήλιος δίνει τη λύση στην Ευρώπη

H σημαντική αύξηση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νότια Ευρώπη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτροπή της έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια των καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων, όταν οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ και οδήγησαν σε πρωτοφανή ζήτηση για κλιματισμό σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Η ηλιακή ενέργεια είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ζέστης, καθώς η ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη είναι ταυτόχρονα στο υψηλότερο επίπεδο.

«Η εξαιρετικά σημαντική αύξηση της ηλιακής ενέργειας ουσιαστικά αντισταθμίζει τις κορυφές που προκαλούνται από τον κλιματισμό», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας του ομίλου βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, για την κατάσταση στην Ισπανία.

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εγκαταστήσει πολλούς περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες ενόψει των ρεκόρ υψηλών τιμών της ενέργειας πέρυσι και της αναζήτησης για αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ισπανία πρόσθεσε ένα ρεκόρ 4,5 γιγαβάτ ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας πέρυσι, με αποτέλεσμα την παραγωγή ηλιακής ενέργειας τον Ιούλιο - συνήθως έναν από τους πιο ηλιόλουστους μήνες - που ήταν υψηλότερη από οποιονδήποτε μήνα μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου Red Electrica.

Τα στοιχεία της Ember έδειξαν ότι η ηλιακή ενέργεια συνεισέφερε σχεδόν το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, από 16% τον Ιούλιο του 2022.

Όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζήτηση για ψύξη οδήγησαν σε κορύφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σικελία στις 24 Ιουλίου, σχεδόν το ήμισυ της υπερβάλλουσας ζήτησης -που ανερχόταν σε 1,3 GW- καλύφθηκε από ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ηλιακή παραγωγή της Σικελίας τον περασμένο μήνα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή του Ιουλίου 2022.

"Χωρίς την πρόσθετη ηλιακή ενέργεια, ο αντίκτυπος στη σταθερότητα του συστήματος θα είχε αποδειχθεί πολύ χειρότερος", δήλωσε η αναλύτρια ενέργειας της Refinitiv, Nathalie Gerl.

ΑΔΜΗΕ

Η ηλιακή ενέργεια από μόνη της δεν μπορεί να συγκρατήσει τα πλέγματα υπό σοβαρή καταπόνηση. Η Κατάνια , κάτω από το όρος Αίτνα στην ανατολική Σικελία, έχει αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος και νερού για τις οποίες οι τοπικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν εν μέρει τη ζέστη. Στην Αθήνα, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ δήλωσε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές σε τμήματα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η υψηλότερη ηλιακή παραγωγή συνέβαλε στην ικανοποίηση της ζήτησης και στις δύο χώρες. Κατά τη διάρκεια της αιχμής ζήτησης ισχύος της Ελλάδας φέτος, επίσης στις 24 Ιουλίου, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά κάλυψαν τα 3,5 GW από τη συνολική ζήτηση 10,35 GW, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Ακόμη και σε πιο δροσερές και λιγότερο ηλιόλουστες δυτικές χώρες όπως το Βέλγιο, η ηλιακή ενέργεια έχει καλύψει περισσότερο από το 100% της επιπλέον ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής αύξησης της ζήτησης ενέργειας.

Χαμηλή ζήτηση

Παρά τη γρήγορη ανάπτυξή της, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά μικρό μερίδιο του μείγματος ενέργειας στις περισσότερες χώρες, όπου πηγές όπως η αιολική ενέργεια, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια καλύπτουν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι αναλυτές λένε ότι ένας δεύτερος παράγοντας συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι: συνολικά, η ζήτηση ενέργειας ήταν σχετικά χαμηλή.

Αυτό συνέβη από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πέρυσι, όταν η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα - και οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες ανταποκρίθηκαν χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.

Η υπερβολική ζέστη αυτό το καλοκαίρι έχει σπάσει αυτή την τάση κατά καιρούς. Ωστόσο, συνολικά, η ζήτηση ήταν κάτω από το κανονικό - η μέση ωριαία κατανάλωση ενέργειας στην Ιταλία τον Ιούλιο ήταν 4,4% χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2022, ενώ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 3,6%, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

"Ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτό ήταν υποφερτό είναι το περιβάλλον χαμηλής ζήτησης ενέργειας στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή", δήλωσε ο Gerl της Refinitiv.

Τα χειρότερα έρχονται

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα κύματα καύσωνα όπως αυτά που υπέστη η νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι πιο συχνά και ακόμη πιο σοβαρά τα επόμενα χρόνια - επιβαρύνοντας την ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.

«Τα ενεργειακά μας συστήματα δεν είναι όντως σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel.

Ακόμη και πριν από τις φετινές πυρκαγιές και τις θερμοκρασίες ρεκόρ, η ζέστη και η ξηρασία πέρυσι μείωσαν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, παρεμπόδισαν τη μεταφορά καυσίμων από το ποτάμι και ανάγκασαν ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς να περιορίσουν την παραγωγή τους όταν η ψύξη των σταθμών περιοριζόταν από τις υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της SolarPower Europe, προέτρεψαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα και να προωθήσουν έργα που συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια με την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ηλιακή ενέργεια επεκτείνεται αρκετά γρήγορα για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας