Μενού Ροή
Μειωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον επόμενο διαγωνισμό ΑΠΕ

Με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να κυλίσει ο διαγωνισμός για τις ΑΠΕ, τον οποίο έχει προκηρύξει από τις αρχές Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Μετά από αναμονή μηνών και κατόπιν συνεχών αναβολών, οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό έφτασαν τις 35, συνολικής ισχύος 954 MW, εκ των οποίων οι 20 αφορούν φωτοβολταϊκά έργα δυναμικότητας 597 MW και οι 15 αιολικά πάρκα ισχύος 357 MW.

Με επίπεδο ανταγωνισμού 80% η ακριβής δημοπρατούμενη ισχύς υπολογίζεται στα 530 MW.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο μικτό διαγωνισμό ΑΠΕ, που βγαίνει με το νέο καθεστώς στήριξης που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είχε αρχικά ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία θα «κλείδωναν» ταρίφες έργα συνολικής ισχύος 1.000 MW.

Για κάθε μία τεχνολογία έχει καθοριστεί διαφορετική τιμή εκκίνησης που είναι στα 54 ευρώ/MWh για τα φωτοβολταϊκά έργα και στα 63 ευρώ /MWh για την τεχνολογία των αιολικών πάρκων.

Κατά ορισμένες πηγές ο περιορισμένος αριθμός των συμμετεχόντων ενδεχομένως να αποτυπώνει και το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες που δυσχεραίνουν το κόστος της επένδυσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η αξιολόγηση των αιτήσεων προβλέπεται να γίνει έως την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από την Ολομέλεια ο προσωρινός πίνακας συμμετεχόντων. Ο οριστικός πίνακας, μετά από πιθανές ενστάσεις θα εγκριθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Με τη διενέργεια του διαγωνισμού στις 5 Σεπτεμβρίου, ο πίνακας των επιτυχόντων υπολογίζεται να εγκριθεί από την ολομέλεια της Αρχής στις 8 Σεπτεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας