Μενού Ροή
Συναγερμός στις ΗΠΑ για κινεζική ενεργειακή κατασκοπεία μέσω φωτοβολταϊκών - Ανησυχίες για ασφάλεια και κυβερνοεπιθέσεις

Οι αμερικανικές ενεργειακές αρχές επανεξετάζουν τον ρόλο των κινεζικών μετατροπέων ισχύος (inverters) στις εγχώριες υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας, μετά τον εντοπισμό εξαρτημάτων επικοινωνίας που δεν είχαν καταγραφεί από τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τεχνικοί των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ορισμένοι μετατροπείς και μπαταρίες περιείχαν κυψελοειδείς πομποδέκτες και άλλα εξαρτήματα που δεν αναφέρονταν στα τεχνικά εγχειρίδια. Η χρήση αυτών των συσκευών θα μπορούσε να επιτρέψει την απομακρυσμένη πρόσβαση ή ακόμα και απενεργοποίηση του εξοπλισμού, παρακάμπτοντας τα firewalls ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα βλέπει αξία στο να κρατά στοιχεία της υποδομής μας εκτεθειμένα σε πιθανή καταστροφή ή διακοπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mike Rogers, πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).
«Η ευρεία χρήση κινέζικων μετατροπέων περιορίζει τις επιλογές της Δύσης να διαχειριστεί το πρόβλημα ασφαλείας», πρόσθεσε με νόημα.

Πρόκειται για μετατροπείς ισχύος, απαραίτητους για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και για λειτουργίες σε μπαταρίες, αντλίες θερμότητας και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, η πλειοψηφία των οποίων κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ενώ οι μετατροπείς επιτρέπουν εξ αποστάσεως πρόσβαση για λόγους συντήρησης, οι αμερικανικές εταιρείες κοινής ωφελείας εγκαθιστούν συνήθως προστατευτικά τείχη (firewalls) για να αποτρέψουν την απευθείας επικοινωνία με διακομιστές στην Κίνα. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εντόπισαν "κρυφά" εξαρτήματα επικοινωνίας - όπως κυψελοειδείς πομποδέκτες - σε ορισμένους κινεζικούς μετατροπείς και μπαταρίες, χωρίς αυτά να αναφέρονται στα τεχνικά εγχειρίδια. Δεν είναι σαφές πόσοι μετατροπείς και μπαταρίες έχουν ελεγχθεί συνολικά.

Κίνδυνος απομακρυσμένης απενεργοποίησης του δικτύου

Τα μη καταγεγραμμένα εξαρτήματα θα μπορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επιτρέψουν την παράκαμψη των firewalls και την απομακρυσμένη απενεργοποίηση ή τροποποίηση της λειτουργίας των μετατροπέων, προκαλώντας αστάθεια στο δίκτυο, υλικές ζημιές και πιθανώς μαζικά μπλακάουτ.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενσωματωμένος μηχανισμός για φυσική καταστροφή του ηλεκτρικού δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) δεν διέψευσε τις αναφορές, δηλώνοντας πως εξετάζει διαρκώς τους κινδύνους που συνδέονται με τεχνολογίες αιχμής και υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια εκ μέρους των κατασκευαστών.

Η είδηση έρχεται ενώ εντείνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από κινεζική τεχνολογία σε στρατηγικούς τομείς. Ο Αμερικανός βουλευτής Άουγκουστ Πφλούγκερ κατήγγειλε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν διστάζει να στοχεύσει κρίσιμες δυτικές υποδομές». Παράλληλα, έχουν ήδη προωθηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απαγόρευση προμηθειών κινεζικών μπαταριών στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας από το 2027.

Κινεζικές αντιδράσεις

Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέρριψε τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για "στρέβλωση των επιτευγμάτων της Κίνας στον τομέα των υποδομών υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας". Από την πλευρά τους, κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei - ο μεγαλύτερος προμηθευτής μετατροπέων στον κόσμο - απέφυγαν να σχολιάσουν.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική 1Komma5, αποφεύγουν ήδη τους μετατροπείς Huawei λόγω σχετικών ανησυχιών. «Η κλίμακα πλέον είναι τόσο μεγάλη, που μια απομακρυσμένη διακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές και παρατεταμένες διαταραχές», προειδοποίησε ο CEO της εταιρείας.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες 

Κράτη όπως η Λιθουανία και η Εσθονία προχωρούν ήδη σε απαγορεύσεις χρήσης κινεζικών μετατροπέων και έχουν θεσπίσει νόμους για την αποτροπή απομακρυσμένου ελέγχου από το Πεκίνο. Στη Βρετανία, βρίσκεται σε εξέλιξη επισκόπηση της τεχνολογικής παρουσίας της Κίνας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, η οποία περιλαμβάνει και τους μετατροπείς.

Τον Νοέμβριο του 2024, μετατροπείς ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και αλλού απενεργοποιήθηκαν από την Κίνα, προκαλώντας συναγερμό. Το περιστατικό του Νοεμβρίου 2024, κατά το οποίο μετατροπείς φέρεται να απενεργοποιήθηκαν από απόσταση, φέρεται να αποτέλεσε «καμπανάκι» για τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και αλλού, με επακόλουθες εμπορικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Παρά τις αυστηρές ρυθμίσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ημιαγωγών, ο ενεργειακός κλάδος φαίνεται να υστερεί σε μέτρα προστασίας. Πολλά νοικοκυριά και μικρές εγκαταστάσεις, αν και συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας, εξαιρούνται από τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές στις χώρες-μέλη «εντείνεται» και καλεί για περιορισμό στρατηγικών εξαρτήσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας