Μενού Ροή
Επανέρχεται ο Σ. Φάμελλος στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών σε καύσιμα και ρεύμα

Στην επανακατάθεση της από 15 Μαρτίου 2024 επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό «για το μεγάλο ζήτημα της μη φορολόγησης των υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα» προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «εδώ και τρεις εβδομάδες ο Πρωθυπουργός δεν έχει προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στο ζήτημα αυτό, σε μια εποχή που οι καταναλωτές, αλλά και η παραγωγή δοκιμάζονται από πρωτόγνωρη ακρίβεια και τα ολιγοπώλια βάζουν στα ταμεία τους υπερκέρδη».

Ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι «τα δύο διυλιστήρια, παρά τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, υποφορολογήθηκαν το 2022 και η κυβέρνηση αρνείται να τα φορολογήσει για το 2023, παρά τη δυνατότητα που παρέχει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ. Ενώ στην προμήθεια ρεύματος η εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης επίσης καθυστερεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ακρίβεια, και ιδιαίτερα η αισχροκέρδεια στην ενέργεια, είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον παρέχει ασυλία στα δυσθεώρητα υπερκέρδη και τα μερίσματα λίγων ομίλων και εταιρειών, σε βάρος των νοικοκυριών και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου. Και ενώ έχει κάνει αυτή την επιλογή, υποκριτικά επικαλείται στενά δημοσιονομικά περιθώρια για όλη την υπόλοιπη κοινωνία και οικονομία» υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτά εκ νέου τον πρωθυπουργό:

-Θα φορολογήσει η κυβέρνηση τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το έτος 2023 ; Αν όχι με ποιο σκεπτικό επιλέγει η κυβέρνηση να μην επιστρέψουν τα εν λόγω υπερκέρδη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία που συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υπέρογκο κόστος καυσίμων;

-Γιατί η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος; Με ποιο τρόπο σχεδιάζει να επιστρέψει τα υπερκέρδη αυτά σε όσους επιβαρύνθηκαν το 2022 και το 2023;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας