Μενού Ροή
ενεργειακό πάρκο
Το μεγαλύτερο ενεργειακό πάρκο θα φαίνεται από το Διάστημα

Θα έχει πέντε φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτή του Παρισιού και θα είναι ορατό από το Διάστημα. Οταν ολοκληρωθεί, το μεγαλύτερο πάρκο πράσινης ενέργειας στον κόσμο θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη χώρα στο μέγεθος της Ελβετίας.

Η κλίμακα του έργου που μετατρέπει εκτάσεις άγονης ερήμου αλάτων σε μια από τις σημαντικότερες πηγές καθαρής ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και ο υπεύθυνος του έργου δεν μπορεί να το παρακολουθήσει λεπτομερώς.

«Δεν ασχολούμαι ούτε με τα μαθηματικά πια», δηλώνει ο Σαγκάρ Αντάνι στο CNN. Ο Αντάνι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Adani Green Energy Limited (AGEL) και ανιψιός του Γκοτάμ Αντάνι, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας. Η περιουσία του Αντάνι, της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προέρχεται από τον όμιλο Adani, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα της Ινδίας και κορυφαίο παράγοντα εξόρυξης «βρόμικου» καυσίμου.

Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1988 και δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους – από λιμάνια και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μέχρι μέσα μαζικής ενημέρωσης και τσιμέντα.

Η μονάδα καθαρής ενέργειας AGEL κατασκευάζει τον πράσινο σταθμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο δυτικό ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ κόστους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια, και θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16 εκατομμύρια σπίτια στην Ινδία.

Η επιτυχία του Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Khavda είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ινδίας να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, καλύπτοντας παράλληλα τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πολυπληθέστερου έθνους και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου.

Προς το παρόν ο άνθρακας εξακολουθεί να αποδίδει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ινδία.

Σε απόσταση μόλις 19 χιλιομέτρων από τα επικίνδυνα σύνορα με το Πακιστάν, το πάρκο θα καλύπτει επιφάνεια 518 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον πλανήτη.

«Η περιοχή τόσο μεγάλη, δεν υπάρχει άγρια ζωή, δεν υπάρχει βλάστηση, δεν υπάρχει κατοικημένη ζώνη. Δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εναλλακτική χρήση αυτής της γης», δήλωσε ο Αντάνι. 

Τα μεγαλεπήβολα, πράσινα σχέδια του ομίλου δεν έχουν επηρεαστεί ούτε από την περσινή, ταραχώδη χρονιά, μετά την έκθεση της «ειδικής» στα σορταρίσματα Hindenburg Research που κατηγόρησε ευθέως τον όμιλο εξόρυξης για απάτες δεκαετιών. 

Ο ινδικός όμιλος χαρακτήρισε την έκθεση αβάσιμη και κακόβουλη αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να σταματήσει τη χρηματιστηριακή «βουτιά» που εξαφάνισε περίπου 100 δισ. δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών της. Η προσωπική περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι υπέστη επίσης πλήγμα, αφού μειώθηκε περισσότερο από 80 δισ. δολάρια μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. 
 

Πηγή: Καθημερινή

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας