Μενού Ροή
Σκυλακάκης: "Δυο ρωμαϊκές λεγεώνες" "πιάνει" ο ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπή κάθε χρόνο

Κλειδί για τη μείωση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, είναι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων και η ολική παύση της καύσης μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, η μείωση της ρευματοκλοπής και η πληρωμή των λογαριασμών με το μήνα, ώστε να μειωθούν οι επισφάλειες των παρόχων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ στην πρωινή ζώνη της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε, μαζί με την καλύτερη και πιο διαφανή λειτουργία της αγοράς, μέσα από τις παρεμβάσεις στους λογαριασμούς, όσο και με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που ήδη έχουν αυξημένη συμμετοχή στο εθνικό μείγμα θα καταστεί και δομικά εφικτή η μείωση των τιμών στο ρεύμα συνολικά.

Ιδιαίτερα ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στο θέμα των ρευματοκλοπών τονίζοντας ότι περίπου 13.000 κάθε χρόνο “πιάνονται” από τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ. “Σε αριθμό αντιστοιχούν σε δυο ρωμαϊκές λεγεώνες” τόνισε δίνοντας το στίγμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέσα στους τέσσερις, περίπου πρώτους μήνες του 2024 ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να διαθέσει το αναγκαίο για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα, κάτι που παράλληλα θα βοηθήσει στη μείωση των ρευματοκλοπών. Μάλιστα, όπως έχει πει σε άλλες δηλώσεις του ο κ. Σκυλακάκης, έχει τη διαβεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Επίσης σε σχέση με τις επιδοτήσεις ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για τα κοινωνικά ή ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά συνεχίζονται: “Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στο 43% περίπου των καταναλωτών και δίνουμε έκτακτη βοήθεια, έτσι ώστε το κοινωνικό τιμολόγιο (Α’ και Β’) να διαμορφωθεί σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, ενώ καθιερώνουμε και την ενίσχυση ηλεκτρικής θέρμανσης” για όσους μπουν στην πλατφόρμα.

Σε σχέση με τα νέα τιμολόγια ο υπουργός σημείωσε ότι πλέον κατηγοριοποιούνται με πιο εμφανή και ξεκάθαρο τρόπο και πλέον η χρωματική σήμανση διευκολύνει τους καταναλωτές. 

Σημειώνεται ότι μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. 

Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.  Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «το μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι ότι με βάση αυτά τα 130 τιμολόγια δεν ήξεραν την πραγματική τιμή του ρεύματος. Εδώ, λοιπόν, είπαμε ότι ένα τιμολόγιο το καθιερώνουμε εμείς, είναι το πράσινο και σε αυτό η τιμή θα είναι μία. Για να μπορούν να βλέπουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος».  Παρότι θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχο κάθε μήνα, χωρίς καμία κύρωση, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως αυτή η αλλαγή δεν θα γίνεται στην πράξη, εξηγώντας τον λόγο. 

Όπως είπε ο υπουργός κριτήριο για την επιλογή είναι οι ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Σημειώνεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Σκυλακάκης είχε σημειώσει ότι το ύψος της κατανάλωσης, αλλά και η εγρήγορση” για παρακολούθηση των τιμών οδηγεί και στην επιλογή “χρώματος”.

Μια πολυμελής οικογένεια, όπως είχε πει, καλύτερα να διαλέξει να ξεκινήσει από ένα πράσινο τιμολόγιο που μπορεί να κάνει και σύγκριση τιμών. Μια οικογένεια που έχει μικρότερη κατανάλωση και ζει σε νότιες περιοχές ίσως θα πρέπει να κοιτάξει και το μπλε σταθερό τιμολόγιο. 

«Αν είναι μία πολυμελής οικογένεια η οποία έχει και πλυντήρια και πολύ μαγείρεμα και τα λοιπά, πρέπει λίγο να παρακολουθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαλέξει έναν καλό πάροχο να ξεκινήσει από το πράσινο τιμολόγιο. Αν είναι μία οικογένεια που έχει πολύ χαμηλές καταναλώσεις, μπορεί να πάρει ένα φτηνό μπλε» ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν πολύ καλύτερα τιμολόγια από την 1η Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι σταματούν οι επιδοτήσεις. Ακόμη, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν τις τιμές». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας