Μενού Ροή
mhtsotakhs erntogan
Θα παίρνουμε ενέργεια από τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας; - Το μήνυμα Ερντογάν για συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

Σε νέα τροχιά έχουν μπει οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας , με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα να δείχνει πως βαδίζουμε σε πιο ήρεμα νερά. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε μάλιστα  να εννοηθεί πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραψαν περισσότερες από 15 συμφωνίες, σε καμία όμως δεν περιλαμβανόταν ο τομέας της ενέργειας. Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι τα πυρηνικά έργα και τα έργα φυσικού αερίου αποτελούν πιθανή πηγή ενέργειας για την Ελλάδα. Θα συνεχίσει όπως δήλωσε να αγωνίζεται για την πρόοδο «σε όλους τους τομείς» ενώ πρότεινε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την ανταλλαγή πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.  Παρά τις διαμάχες, τη διαφωνία στο Κυπριακό, αλλά και την χάραξη ΑΟΖ.

«Μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα μέσω της ενέργειας που παράγεται από το πυρηνικό εργοστάσιό μας, που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του θα μπορούσε επίσης να προμηθεύει την Ελλάδα μέσω ενός κόμβου φυσικού αερίου που σκοπεύει να δημιουργήσει με τη Ρωσία στην Ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα. Η Τουρκία λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τα δικά της κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Πυρηνικών (NDK) μόλις εξέδωσε άδεια για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας στο Akkuyu, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας. Η Rosatom με έδρα τη Ρωσία, ο ανάδοχος, κατασκευάζει τέσσερις αντιδραστήρες VVER-1200 με συνολική ισχύ 4,8 GW. Και οι τέσσερις αντιδραστήρες έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2028.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας