Μενού Ροή
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Παρέμβαση Θ. Σκυλακάκη για προμηθευτές ρεύματος

Την αντίδραση του υπουργού Θ. Σκυλακάκη προκάλεσε η άφιξη των πρώτων ενημερωτικών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία παροτρύνουν τους καταναλωτές υπέρ του κίτρινου τιμολογίου και κατά του πράσινου. Με δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι αναμένει την παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. Ο υπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει η ΡΑΑΕΥ να επιληφθεί του θέματος και να παρέμβει όταν υπάρχουν παραπλανητικές ενημερώσεις εκ μέρους των προμηθευτών. Τονίζει ότι οι καταναλωτές δε θα πρέπει να βιαστούν να αποφασίσουν αφού την 1η Ιανουαρίου οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις πραγματικές τιμές τους επί των οποίων μπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση. 

Οι πάροχοι από την πλευρά τους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους υποστηρίζοντας ότι το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο από το κυμαινόμενο κίτρινο τιμολόγιο καθώς θα εμπεριέχει το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής και εκτιμούν ότι το υπουργείο επιχειρεί να ελέγξει την αγορά μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων. 

Το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια του ρεύματος αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 καθώς  θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων με ειδικές σημάνσεις διαφάνειας, που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως. Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής: 

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας