Μενού Ροή
ADMIE
Συστάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η εταιρεία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Χθες μιλώντας στο συνέδριο  «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει καθώς έχει ήδη παραγγελθεί το καλώδιο.

Τα λεγόμενα του επιβεβαιώνονται από την κίνηση του ΑΔΜΗΕ την περασμένη Παρασκευή για τη σύσταση της εταιρείας του θα «τρέξει» το έργο της διασύνδεσης. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Electric Interconnection Greece – Cyprus – Israel Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με αντικείμενο την κατασκευή Κοινωφελών Έργων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25 χιλ. ευρώ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ καθώς διευθυντικά στελέχη του. Συγκεκριμένα την θέση του Προέδρου κατέχει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Μανούσος Μανουσάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος είναι ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης και μέλη η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, Ελένη Ζαρίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού & Νομικών Θεμάτων του Διαχειριστή, Ιωάννης Βρεττός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής του έργου της διασύνδεσης από το EuroAsia Interconnector,το project που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.  Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει εκτός από τεχνικός σύμβουλος και νέος φορέας υλοποίησης του EuroAsia Interconnector Ltd με έδρα την Κύπρο. Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Η ιδέα της διασύνδεσης που αρχικό στόχο είχε την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Κύπρου ξεκίνησε το 2011 και τα θεμέλια της μπήκαν το 2017 με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας