Μενού Ροή
ΙΕΝΕ: Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022-Βροντερό παρών από τον κόσμο της ενέργειας

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, το 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», ένα από τα πλέον επιτυχημένα που έχει διοργανώσει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού του κόσμου της ενέργειας, συμμετείχαν δεκάδες προσωπικότητες και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων του χώρου με ομιλίες και παρουσιάσεις, που έδωσαν το στίγμα των κρίσιμων καιρών που διανύουμε, με τις σφοδρές αναταράξεις στις αγορές και της έντονης αβεβαιότητας στο γεωπολιτικό προσκήνιο, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ομιλητές ανέλυσαν σε βάθος τις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Διατύπωσαν, παράλληλα, ιδέες και απόψεις για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης να βγουν αλώβητες από το απειλητικό κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια, αλλά και να εγγυηθούν την ασφάλεια εφοδιασμού.

Κορυφαία στιγμή του διήμερου Συνεδρίου του ΙΕΝΕ ήταν η 1η Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια (1st Athens Ministerial Energy Dialogue), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και άνοιξε την αυλαία του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022».

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Συνεδρίου, εκτός από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχαν η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil-Daniel Popescu, η Υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου, Artane Rizvanolli. Οι υπουργοί επικεντρώθηκαν στα θέματα του συντονισμού για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, ενώ ανέλυσαν τις προοπτικές που διανοίγονται για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και την προώθηση της πράσινης ενέργειας. (Βλέπε ξεχωριστή ανακοίνωση)

Το Συνέδριο άνοιξε με εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην θετική επίδραση των δράσεων του ΙΕΝΕ στα ενεργειακά πράγματα της χώρας, ενώ υπογράμμισε την εξωστρέφεια που διακρίνει το Ινστιτούτο, καθώς συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του, ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσωπικοτήτων από τον ενεργειακό τομέα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο, είπε, το ΙΕΝΕ πέτυχε να αποκτήσει μια ουσιαστική περιφερειακή διάσταση, που αυξάνει τις ευθύνες του έναντι των κυβερνήσεων και των φορέων της περιοχής, αλλά επιτρέπει, παράλληλα μια πιο ενδελεχή, μελέτη και ανάλυση των πραγμάτων, σε ένα ευρύτερο και πλέον ρεαλιστικό πλαίσιο, που επιτρέπει στο Ινστιτούτο να συμβάλει ακόμη πιο καθοριστικά στη χάραξη της πολιτικής και της εδραίωσης συνεργασιών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ο κ. Σταμπολής ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για πιο στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη εστίαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πολύ σημαντική κρίθηκε από το σύνολο των Συνέδρων η ομιλία της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε όλο το φάσμα των πολιτικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα σχέδια αναβάθμισης και εξάπλωσης των ηλεκτρικών δικτύων και των υποδομών φυσικού αερίου, καθώς στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και εφαρμόζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, που χαρακτήρισε κομβικής σημασίας στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας.

Μίλησε ακόμη για τον κομβικό ρόλο που παίζει η πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με ταυτόχρονη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που όπως είπε, εξασφαλίζει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος ευχήθηκε με τη σειρά της να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό hub και σημαντικός stakeholder στον τομέα της ενέργειας.

Το 26ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», συνεχίστηκε με τις ομιλίες του Προέδρου της ΡΑΕ, Δρα. Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννη Γιαρέντη, του κ. Γιώργου Πολυχρονίου, Συντονιστή Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ και του κ. Δημητρίου Τσιτουρίδη, Country Coordinator for Greece της DG Energy από τις Βρυξέλλες (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναφέρθηκε, στην ομιλία του στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης στο συνολικό σχεδιασμό της πολιτικής και μίλησε για τις παρεμβάσεις της Πολιτείας στα θέματα της προστασίας των καταναλωτών. Ακόμη πιο σημαντική ήταν η αναφορά του στις προτάσεις που κατέθεσε η Αρχή προς τον Ευρωπαίο Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER) με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους για την χρησιμότητα των προτάσεών μας και προς τούτο, θα διοργανώσουμε ειδική ενημερωτική ημερίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Σύνεδροι τις ομιλίες και τα σχόλια  που διατύπωσαν κορυφαία στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ, αναφορικά με τα επίπεδα των τιμών, καθώς και τις επιπτώσεις από τη φορολόγηση των λεγόμενων υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού στην αγορά.

Ο Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών του Ελληνικού Χρημτιστηρίου Ενέργειας, κ. Χριστόφορος Ζούμας, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, διαβεβαίωσε ότι το target model λειτουργεί με επιτυχία και έκανε αναφορά στις δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια του ΕΧΕ και μίλησε για τα νέα 15λεπτα προϊόντα στις Day Ahead αγορές.  Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών (Elpedison, Protergia) κ.κ. Πετροπουλέας και Γιαννακόπουλος, καυτηρίασαν την πολιτική της φορολόγησης κερδών και διερωτήθηκαν ποιες είναι οι επιπτώσεις του target model στις εταιρείες καθαυτές.  Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, υποστήριξε πως το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια (PPΑs) τα ακυρώνει στην πράξη.

Είναι απαραίτητη η επακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η  Πολιτεία οφείλει να μεταφέρει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι εδώ για να προστατέψει τα ελληνικά νοικοκυριά και όχι την κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και αναμόρφωση του target model, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022».  Για τον κ. Φάμελλο, το μείζον που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας και η σώρρευση υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τα διυλιστήρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πολύ επίκαιρη Συνεδρία για τα θέματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα που συντόνισε η κα Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Flow Energy, Εταίρος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Upstream του ΙΕΝΕ. Μίλησαν ο Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), καθώς και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Αντιπρόεδρος, Central Eastern Europe & Caspian Scout Group και Εταίρος του IENE.

Στην ίδια συνεδρία τονίστηκε η στρατηγική σημασία της επίσπευσης των σεισμικών και διερευνητικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών σημαντικών στόχων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο και επισημάνθηκε ότι τυχόν ανακάλυψη, κυρίως φυσικού αερίου, θα έδινε στη χώρα πολύτιμη οικονομική ανάσα για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Αριστοφάνη Στεφάτου, ότι οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη χώρα να δούμε εάν υπάρχει αυτός ο ορυκτός πλούτος για τον οποίο μιλούν όλοι τα τελευταία χρόνια, ενώ ο κ. Γρηγορίου, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, όταν είπε πως η Ελλάδα «κρύβει» 70-90 tcf αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15,5 δισ. βαρέλια ή ισοδύναμα πετρελαίου. Από την πλευρά της η κα Φωκιανού τόνισε ότι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό, καθώς  όλο το κόστος επιβαρύνει τον επενδυτή.

Στο συνέδριο αναδείχτηκαν και παρουσιάστηκαν διεξοδικά όλες οι κομβικές παράμετροι που αφορούν στην ενέργεια, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Εξετάστηκαν παράλληλα, τα ζητήματα των ενεργειακών υποδομών και ο στρατηγικός ρόλος του φυσικού αερίου και του LNG στην παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή προμήθεια, όπως και τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Το Συνέδριο απασχόλησε ακόμη, ο κρίσιμος ρόλος των νέων τεχνολογιών, (Υδρογόνο, Βιομεθάνιο, CCUS). Παρουσιάστηκαν οι προοπτικές για την ανάπτυξη αυτού του νέου τεχνολογικού κύματος στην ενέργεια καθώς και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, αν δεν θέλει η Ελλάδα να χάσει το τρένο της 5ης ενεργειακής επανάστασης.

Το 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», στο οποίο συμμετείχαν 250 και πλέον σύνεδροι ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του ΙΕΝΕ «Προμηθέας 2022», καθώς και με τα καταληκτικά σχόλια των διοργανωτών, διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Βασικοί χορηγοί του φετινού Συνεδρίου ήταν η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΔΕΥΕΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δικηγορική εταιρεία KG Law, και η More Energy, ενώ υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες ENERGEAN, ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΣΦΑ, Elpedison, ΝΑΝΚΟ Renewables, Mytilineos και Copelouzos Group. Υποστηρικτής Δράσεων ήταν o Όμιλος Sunlight και ο ΑΔΜΗΕ, και Χορηγοί Επικοινωνίας το Energia.gr, η NE Global, το Foreign Affairs, η Ναυτεμπορική και το EnergyPress.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας