Τον αναβαθμισμένο ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, με αιχμή τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στις επικείμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα.
Κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τις υποδομές φυσικού αερίου που διαθέτει και ενισχύοντας τη συνεργασία της με αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου «μπορεί και πρέπει να προχωρήσει» χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
«Ο Κάθετος Διάδρομος ήδη υπάρχει και ήδη λειτουργεί»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δεδομένη τη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου, εξηγώντας ότι στηρίζεται στην αξιοποίηση των ελληνικών αγωγών φυσικού αερίου και των υποδομών επαναεριοποίησης LNG, προκειμένου να τροφοδοτούνται οι βόρειοι γείτονες της χώρας.
«Ο Κάθετος Διάδρομος ήδη υπάρχει και ήδη λειτουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα καθίσταται πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επιλογή των ΗΠΑ και των αμερικανικών εταιρειών να αξιοποιήσουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου LNG προς τις αγορές της περιοχής. Όπως σημείωσε, η εξέλιξη αυτή ενισχύει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας και συνδέεται με τη συνολικότερη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία συνδυάζει την προώθηση της πράσινης μετάβασης με την αναζήτηση πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Chevron και ExxonMobil – Στο δεύτερο τρίμηνο του 2027 η ερευνητική γεώτρηση
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρουσία της Chevron στις έρευνες νοτίως της Κρήτης, συνδέοντάς την με την άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.
«Όταν η Chevron, για παράδειγμα, πηγαίνει νοτίως της Κρήτης και συνομιλεί με την ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι μια άμεση, ούτε καν έμμεση, αναγνώριση ότι η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης», δήλωσε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση δυτικά της Κέρκυρας, με τη συμμετοχή της ExxonMobil, προγραμματίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
«Αυτό έχει να γίνει 40 χρόνια μετά», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στη σημασία της επανεκκίνησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Είναι ένα ευρωπαϊκό έργο»
Σημαντικό μέρος της συνέντευξης αφορούσε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει χωρίς υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το καλώδιο μπορεί και πρέπει να προχωρήσει χωρίς να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τα έργα διασυνδεσιμότητας, ενώ έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση του έργου. Όπως υπενθύμισε, η διασύνδεση έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή επιδότηση άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Γαλλίας μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου Meridiam, το οποίο έχει καταστεί πλειοψηφικός μέτοχος.
«Το έργο αυτό δεν είναι πια ένα ελληνοκυπριακό έργο. Είναι ένα ευρωπαϊκό έργο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποκτούν ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία.
Ο πρωθυπουργός ενέταξε, επίσης, τα έργα διασυνδεσιμότητας στον σχεδιασμό για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, περιοχής του Κόλπου και Ινδίας, κάνοντας ειδική αναφορά στον διάδρομο IMEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη).
«Θετικό αποτύπωμα» από την επίσκεψη Ρούμπιο
Θετικά αποτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε, η επίσκεψη επιβεβαίωσε το ισχυρό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, οι οποίες εκτείνονται πέρα από την άμυνα και την πολιτικοδιπλωματική συνεργασία και περιλαμβάνουν πλέον την ενέργεια, τη διασυνδεσιμότητα και τις επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ρούμπιο ανέδειξε την Ελλάδα ως «έναν αναντικατάστατο στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο», σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι αυτή αφορά το κράτος του Ισραήλ και όχι κατ’ ανάγκη την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ δεν έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Παρεμβάσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα με προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις, με πρώτη προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ προβλέπεται και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
«Στο πετρέλαιο θέρμανσης σε λίγες μέρες θα έχετε ανακοινώσεις. Να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, τις τελικές τιμές εκεί που θα κλείσουν, θα γίνει μια σημαντική παρέμβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης και ταυτόχρονα θα αυξηθεί και το επίδομα», ανέφερε.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, μετά το πετρέλαιο θέρμανσης, η προσοχή θα στραφεί στο ντίζελ και στη βενζίνη, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών.
Ελληνοτουρκικά: «Τα νερά στο Αιγαίο έχουν έναν ελαφρύ κυματισμό»
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση ως διαχειρίσιμη, παρομοιάζοντας τις διμερείς σχέσεις με τη θάλασσα του Αιγαίου.
«Τα νερά στο Αιγαίο έχουν έναν ελαφρύ κυματισμό, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις περνούν περιόδους ηρεμίας και εντάσεων, όπως συμβαίνει με τις καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.