Μενού Ροή
viomethanio
Η “επανάσταση” του βιομεθανίου στην ενεργειακή μετάβαση

Στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση το βιομεθάνιο σπάνια πρωταγωνιστεί, ωστόσο σταθερά και με ολοένα μεγαλύτερη επίδραση, αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα, τη δεδομένη στιγμή. Κάνει δηλαδή σήμερα, αυτό ακριβώς που πολλές τεχνολογίες υπόσχονται ότι θα κάνουν αργότερα.

Παραγόμενο από οργανικά απόβλητα, γεωργικά υπολείμματα, το βιομεθάνιο είναι ουσιαστικά αναβαθμισμένο βιοαέριο με περιεκτικότητα σε μεθάνιο αρκετά υψηλή ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από ορυκτά καύσιμα. Μπορεί να διοχετευτεί στα υπάρχοντα δίκτυα αερίου, να χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές ή να αποτελέσει πρώτη ύλη για χημικά και λιπάσματα. Σε έναν κόσμο που πασχίζει να αποανθρακοποιήσει τη χρήση αερίου χωρίς να χρειαστεί να ξαναχτίσει τα πάντα από την αρχή, όπως σημειώνει το oilprice το βιομεθάνιο αποδεικνύεται πολύτιμη γέφυρα και, σε κάποιους τομείς, μια μακροπρόθεσμη λύση.

Η Ευρώπη έχει χαράξει την πορεία προς το βιομεθάνιο. Η Γαλλία, ειδικότερα, έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα, με ένα υποστηρικτικό σύστημα εγγυημένων τιμών , περιφερειακό σχεδιασμό και υποχρεώσεις έγχυσης στο δίκτυο. Σήμερα η χώρα διαθέτει πάνω από 600 μονάδες βιομεθανίου, με εθνικό στόχο παραγωγής 20 TWh έως το 2030. Στην πράξη, θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το νούμερο.Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης κινείται δυναμικά. Το Πρόγραμμα Στήριξης Πράσινου Αερίου προσφέρει οικονομικά κίνητρα για μονάδες που αναβαθμίζουν το βιοαέριο σε βιομεθάνιο. Η χρήση βιομεθανίου στις μεταφορές, ειδικά σε βαρέα οχήματα, κερδίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον ως μια άμεση εναλλακτική λύση στο ντίζελ για στόλους που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστούν. Η Δανία, η Γερμανία και η Ιταλία επιταχύνουν επίσης την ανάπτυξη, συνδέοντας συχνά το βιομεθάνιο με τη γεωργική πολιτική, τη διαχείριση αποβλήτων και ακόμη και την αγροτική οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι κλιματικοί στόχοι ευθυγραμμίζονται με τη λογική της κυκλικής οικονομίας. Και το σημαντικότερο, το βιομεθάνιο δεν αναμιγνύεται απλώς. Σε ορισμένα δίκτυα, ιδίως σε αγροτικές ή απομονωμένες περιοχές, αρχίζει να αντικαθιστά πλήρως το ορυκτό αέριο. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα: από περιθωριακή υποκατάσταση σε πλήρη απανθρακοποίηση. Στην Ελλάδα ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη της λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής βιομεθανίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το βιομεθάνιο – συνήθως αποκαλούμενο ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG) – κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αν και μέσω διαφορετικής διαδρομής. Ωθούμενο κυρίως από πιστώσεις μεταφορών (όπως το Πρότυπο Χαμηλού Ανθρακικού Καυσίμου της Καλιφόρνια), το RNG αναπτύσσεται σταθερά, ιδιαίτερα σε εφαρμογές απόβλητα-σε-καύσιμο.Στις Η.Π.Α., μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου αρχίζουν να επενδύουν στο RNG στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους για απανθρακοποίηση, ενώ αρκετές πολιτείες εισάγουν στόχους προμήθειας. Οι Κανονισμοί Καθαρών Καυσίμων του Καναδά και υποστηρικτικά επαρχιακά προγράμματα δημιουργούν χώρο για την ανάπτυξη του βιομεθανίου τόσο στις μεταφορές όσο και στις σταθερές χρήσεις. Παράλληλα, ιδιώτες επενδυτές, ειδικά σε πολιτείες με έντονη γεωργική δραστηριότητα, επενδύουν σε βιομεθάνιο από κοπριά ζώων, με πρόσθετα οφέλη στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την παραγωγή λιπασμάτων.

Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα του βιομεθανίου είναι η ενσωμάτωσή του σε άλλους στόχους βιωσιμότητας. Καθώς τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη, έλεγχο άνθρακα και αστάθεια εφοδιασμού, το χώνευμα προσφέρει μια αναγεννητική εναλλακτική. Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ήδη εξετάζουν τη μαζική υποκατάσταση λιπασμάτων μέσω προϊόντων αναερόβιας χώνευσης. Εν τω μεταξύ, το CO₂ που απελευθερώνεται κατά την αναβάθμιση του βιοαερίου, το οποίο συνήθως θεωρείται ρεύμα αποβλήτων, όλο και περισσότερο συλλαμβάνεται και χρησιμοποιείται σε τομείς από την ανθρακική επεξεργασία ποτών έως θερμοκήπια και ακόμη και την παραγωγή συνθετικών καυσίμων . Η αξιοποίηση του CO₂ μετατρέπει αυτό που κάποτε ήταν βαρίδι σε πλεονέκτημα, βελτιώνοντας την οικονομική απόδοση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων.

Με αυτόν τον τρόπο, το βιομεθάνιο δεν είναι απλώς καύσιμο· είναι κόμβος σε μια ευρύτερη κυκλική βιοοικονομία. Η ΕΕ έχει θέσει στόχο για το 2030 την παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) βιομεθανίου, περίπου το 10% της τρέχουσας ζήτησης αερίου. Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθεί ισχυρή εθνική εφαρμογή και ταχύτερη αδειοδότηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας