Με μπαράζ εγκρίσεων για επενδύσεις που δεν ανήκουν στον τουρισμό, ούτε στον αγροτικό τομέα και την αγροτοδιατροφή, αλλά στην ενέργεια και τη βιομηχανία, συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει ότι αφουγκράζεται τις «φωνές» για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Παράλληλα, οι χθεσινές αποφάσεις, έχουν πολύ μεγάλο σημειολογικό συμβολισμό, καθώς δόθηκαν εγκρίσεις για έξι μεγάλα ενεργειακά έργα στην περιοχή της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, εκεί όπου για δεκαετίες δέσποζε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο λιγνίτης, όμως πλέον εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τα φουγάρα έσβησαν εντελώς.
Μετά την Τρίπολη λοιπόν που σταδιακά μετατρέπεται σε ισχυρότατο hub στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας με τη δημιουργία πολλών μονάδων αλλά και ερευνητικών κέντρων, μια άλλη περιοχή της Αρκαδίας, η Μεγαλόπολη, δύναται να γίνει ένα νέο ενεργειακό κέντρο, μέσω data centers, κατά τα πρότυπα της Πτολεμαΐδας όπου η ΔΕΗ ετοιμάζει πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων στον Δήμο Μεγαλόπολης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ μέσω του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ).
Έξι αιτήσεις για επενδύσεις
Υποβλήθηκαν έξι αιτήσεις από μεγάλες επιχειρήσεις (μία υφιστάμενη και πέντε νέες/υπό σύσταση), συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 210,5 εκατ. ευρώ. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με την έγκριση όλων των προτάσεων.
Η συνολική επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανέρχεται σε 99,6 εκατ. ευρώ και – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς - αναμένεται να δημιουργήσει 541 νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Μεγαλόπολης. Πρόκειται για επενδύσεις αιχμής, που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλουν στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της τοπικής οικονομίας.
Ποια είναι η Kiefer Energy Constructions Investments
Από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Kiefer Energy Constructions Investments AE για τη δημιουργία Κέντρου Δεδομένων (Data Center) συνολικής επιφάνειας 2.820 τετραγωνικών μέτρων και δυναμικότητας 5MW. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 39,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,9 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΔΑΜ, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.
Η Kiefer Energy Constructions Investments AE ξεκίνησε από τα Γρεβενά το 2014 αλλά πλέον έχει μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, ενώ διατηρεί γραφεία και σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά και Λάρισα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Χρήστος Πετρόχειλος και Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Πετρόχειλος. Είναι από τις πλέον δραστήριες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει υλοποιήσει πολλά έργα όλων των τεχνολογιών συνολικής ισχύος άνω των 600 MW, ενώ έχει συνάψει συμμαχίες με ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους.
Συνολικά έχει υπογράψει συμβόλαια έργων που ξεπερνούν σε το 1 GW, ενώ ένα από τα μεγάλα της project είναι το το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225 MW της Lightsource bp στην Κοζάνη. Η Kiefer λειτουργεί ουσιαστικά ως EPC Contractor, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, τον σχεδιασµό, την προµήθεια εξοπλισµού, την κατασκευή αλλά και τη συντήρηση ενεργειακών συστηµάτων. Επίσης δραστηριοποιείται στον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης με άδεια ισχύος 200 MW, αλλά και εκτός συνόρων σε χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Οι υπόλοιπες
Από τις νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις εγκρίθηκαν πέντε επενδυτικά σχέδια. Η εταιρεία Enercellis S.A. θα δημιουργήσει νέα βιομηχανική μονάδα κατασκευής ηλεκτρονικών συσσωρευτών τελευταίας τεχνολογίας σε έκταση 32 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 37,86 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 18,68 εκατ., που θα οδηγήσει στη δημιουργία 91 θέσεων εργασίας.
Η εταιρεία Gnwsis Data Center Solutions θα ιδρύσει επίσης Κέντρο Δεδομένων ίδιας επιφάνειας και ισχύος με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 39,8 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 19,9 εκατ., δημιουργώντας 100 θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχη επένδυση θα υλοποιήσει και η εταιρεία Eunice Bright Data Μονοπροσωπη ΑΕ, με Data Center τύπου colocation ισχύος 5MW, συνολικού προϋπολογισμού 30,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση 15,1 εκατ., επίσης με πρόβλεψη για 100 νέες θέσεις εργασίας.
Η εταιρεία Μεσογειακά Λιπάσματα ΑΕ θα δημιουργήσει πρότυπη μονάδα παραγωγής οργανοχημικών λιπασμάτων επιφάνειας 3.600 τετραγωνικών μέτρων, με στόχο τη μείωση της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και της αζωτορύπανσης, με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 12,8 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 6,3 εκατ., δημιουργώντας 33 νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος, η Ifestos bess ΑΕ θα ιδρύσει μονάδα παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου, συνολικού προϋπολογισμού 39,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση 19,73 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 117 νέες θέσεις εργασίας.
Τα φουγάρα που έσβησαν και η μεγάλη ενεργειακή ιστορία της Μεγαλόπολης
Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί ένα από πιο σημαντικά ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκαν δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, μέσω της εξόρυξης λιγνίτη. Η παραγωγή λιγνίτη στην Αρκαδία αποτέλεσε για δεκαετίες τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, καθώς η περιοχή ήταν προικισμένη με τεράστια αποθέματα λιγνίτη, τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα μετά της Πτολεμαΐδας.
Η πόλη της Μεγαλόπολης με την τεράστια ιστορία τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά την επανάσταση του 1821, μιας και η Καρύταινα που αποτελούσε το προπύργιο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, έχει συνδέσει άρρηκτα την σύγχρονη ιστορία της με τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης λιγνίτη.
Το ιστορικό
Το 1932 η ελληνική κυβέρνηση χορήγησε άδεια σε ιδιώτες για ηλεκτρική εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Στα τέλη του 1950 ξεκίνησαν συστηματικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή.
Το λιγνιτικό κοίτασμα Μεγαλόπολης μελετήθηκε επιστημονικά για πρώτη φορά το 1957 και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.
Το 1969 άρχισε από τη ΔΕΗ η εκμετάλλευση του λιγνίτη. Το γεγονός αυτό ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή για πρώτη φορά τόσο φτωχός λιγνίτης εξορύσσεται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το λιγνιτωρυχείο στη λεκάνη της Μεγαλόπολης εκμεταλλεύτηκε τα στρώματα, που σχηματίστηκαν από την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης σε τέλματα ή αβαθείς λίμνες. Ξεκίνησε με μία ετήσια παραγωγή 1 εκατ. τόνους, έφθασε τους 14,5 εκατ. τόνους το 2002 και τους 13,2 εκατ. τόνους το 2008 με δέκα καδοφόρους εκσκαφείς, 43 km ταινιοδρόμους και περίπου 330 ντιζελοκίνητα μηχανήματα.
Το 1970, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και η λειτουργία ατμοηλεκτρικού σταθμού στην Μεγαλόπολη. Κατασκευάστηκαν δύο όμοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 125 MW η καθεμία, που χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη τον λιγνίτη.
Η εξόρυξη του λιγνίτη ωστόσο οδήγησε στην ερήμωση του οροπεδίου της Μεγαλόπολης εξαιτίας της καταστροφής πολλών οικισμών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που οδήγησε την γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής σε παρακμή.
Το 1975 λειτούργησε η τρίτη μονάδα παραγωγής ρεύματος και το 1991 τέθηκε σε λειτουργία η 4η μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής. Ο λιγνίτης της Μεγαλόπολης θεωρείται κακής ποιότητας και μπορεί οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να απασχόλησαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία όμως λειτούργησαν ανασταλτικά τόσο για την περαιτέρω τοπική οικονομία (γεωργία, κτηνοτροφία), αλλά και σε ότι την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Πάντως, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, έφτασε να παράγει περίπου 70 εκατ. τόνους λιγνίτη σε ετήσια βάση. Η σπουδαία ανάπτυξη των λιγνιτωρυχείων της Δ.Ε.Η. είχε φέρει τη χώρα μας στην δεύτερη θέση στην παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή ένωση και στην έκτη θέση στον κόσμο.