Ένεκα καύσωνα η λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας V, που μπορεί να δώσει έως και 500 MW μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός είναι να κλείσει την επόμενη χρονιά, ωστόσο ακόμη αξιοποιείται ως μονάδα βάσης.
Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή πριν λίγες μέρες , η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα, καθώς κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ειδικά της Πτολεμαΐδας V, όπως επισημαίνει το Τ.Ε.Ε., η διεθνής πραγματικότητα και η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας;»
Ειδικότερα, η ερώτηση κατέγραφε τις εξελίξεις έπειτα από την πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, με αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού και διατήρηση ενός αξιόπιστου ενεργειακού μείγματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται ο λιγνίτης, με ποσοστό ασφαλείας στο 10%
Κομβική θέση σε αυτή την αναγκαία πρόταση, με βάση τη βουλεύτρια, διαδραματίζει η συνέχιση λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το ΕΣΕΚ, θα κλείσει εντός του 2026, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια υπερσύγχρονη, ασφαλή και «καθαρή» μονάδα.
Πρόκειται, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Βέττα για μια πολλαπλά ακατανόητη απόφαση, καθώς απαξιώνεται μια επένδυση 1,5 δις ευρώ με πρόωρο κλείσιμο, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου συνεχίζεται μέχρι το 2050, ενώ δεν τίθεται ζήτημα υπέρβασης των επιτρεπόμενων εκπομπών άνθρακα.
Η κα Βέττα τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμοι 505εκ. τόνοι λιγνίτη στην περιοχή «ένας πλούτος 40 δις. ευρώ» τον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τις θέσεις εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης,
Παράλληλα, την ίδια ώρα, η βουλεύτρια, ανέφερε ότι η χώρα δεσμεύεται σε εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, μια πρακτική που αποδείχθηκε -και συνεχίζει να αποδεικνύεται -καταστροφική, ενώ πολύ σύντομα θα πρέπει να παύσει η χρήση του, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προαναγγείλει την αποζημίωση των εταιριών φυσικού αέριου για τη μελλοντική μείωση της παραγωγής(!)
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Πτολεμαΐδα V, παρέχει προσιτή τιμή κιλοβατώρας, (8-11 λεπτά), αναλογικά με τις τιμές των δικαιωμάτων C02, καθώς και εδραίωση και εξασφάλιση των 3.000 άμεσων και των πολλαπλάσιων έμμεσων θέσεων εργασίας.
Τέλος, στη ερώτηση της κ. Βέττα, ανέφερε πως η διατήρηση ενός ποσοστού ασφαλείας με χρήση λιγνίτη, η οποία είναι κομβική θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τον ενεργειακό οδικό χάρτη προσφέρει πλείστες λύσεις και διεξόδους: εκτός των προαναφερόμενων, δίνει χρόνο στην Δυτική Μακεδονία για εύτακτη και δίκαιη αποκατάσταση των εδαφών, απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις αλλά και στα πιθανά επενδυτικά σχέδιά για την επόμενη ημέρα εν όψει της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και την ασφάλεια εφοδιασμού, ακόμα και την ευστάθεια του συστήματος, η οποία – σε αντίθετη περίπτωση- δεν είναι καθόλου δεδομένη, όπως αποδείχτηκε από το πρόσφατο γενικευμένο μπλακ άουτ στην Ισπανία.
Απαντώντας ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος είχε πει, πριν μία εβδομάδα, ότι η ενεργειακή αυτονομία της χώρας θα έρθει με την αύξηση των ΑΠΕ στο μείγμα και όχι με τον μη ανταγωνιστικό λιγνίτη.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός στην απάντησή του σημείωσε πως η «Πτολεμαΐδα 5» δεν είναι μια ανταγωνιστική μονάδα, δεν χρησιμοποιείται καθώς τεχνικά δεν έχει την ευελιξία των μονάδων φυσικού αερίου και το μέλλον της θα το ορίσει η αγορά: «Σήμερα αυτή η μονάδα δεν είναι ανταγωνιστική και αυτό θα επιδεινωθεί», τόνισε αμφισβητώντας τα στοιχεία τα οποία έδωσε λίγο νωρίτερα η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές ρεύματος.
«Για να τρέχαμε την μονάδα θα έπρεπε να σβήνουμε ΑΠΕ, βλέπουμε ποιος παρέχει φθηνότερη ενέργεια, μειώσαμε λιγνίτη και ανεβάσαμε τις ΑΠΕ. Έτσι θα έρθει η ενεργειακή αυτονομία της χώρας», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην Τηλεθέρμανση πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποια ακόμα πράγματα να γίνουν αλλά η λύση δεν είναι «να κρατήσουμε το μη ανταγωνιστικό καύσιμο».