Αμφιβολίες για την ομαλή λειτουργία των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία την προσεχή χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος 2025 – Μάιος 2026) δημιουργεί η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί και για την ώρα «παγώνει» την παροχή θερμότητας στην περιοχή από το φθινόπωρο.
Μετά την μετατροπή, από το 2026, της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» (η οποία τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση της πόλης από τον περασμένο Φεβρουάριο) σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που θα καίει φυσικό αέρο κι ενώ η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας) της ΔΕΗ η οποία θα εξασφαλίζει την συνέχιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, θα είναι ετοιμοπόλεμη από τα τέλη του νέου έτους, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Οι ξεπερασμένες και «αρχαίες» μονάδες του Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μετά από διαδοχικές παρατάσεις σβήνουν τα φουγάρα τους οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2025, καθώς λήγουν οι προθεσμίες για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.
Τι εξετάζεται
Εφόσον οι μονάδες σβήσουν οριστικά, η τηλεθέρμανση θα… μπει στην κατάψυξη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξετάζεται να υπάρξει νέα παράταση λειτουργίας ων μονάδων 3,4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (για να έχει τηλεθέρμανση η Κοζάνη) μέχρι να μπει στην πρίζα η ΣΗΘΥΑ.
Αναφορικά με την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας είτε θα αρχίσει η μετατροπή του λιγινιτικού σταθμού Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα αερίου μετά τον Μάιο του 2026 είτε αν δεν γίνει αυτό θα επιστρατευτούν για να στηρίξουν την τηλεθέρμανση οι ηλεκτρολέβητες (όπως και παλιότερα).
Βάσει του αναπτυξιακού πλάνου του ΔΕΗ για την περιοχή, αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027, η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου/OCGT ισχύος 350 MW, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους μεγαλύτερους προμηθευτές τεχνολογίας για την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού και η αδειοδότηση είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά στην προμήθεια αερίου, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για επέκταση γραμμής φυσικού αερίου στη μονάδα. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αναβαθμιστεί, με την προσθήκη ατμοστρόβιλου, σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου/CCGT 500 MW.
Η τηλεθέρμανση Αμυνταίου είναι σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς από το 2020 που έκλεισε και ο ΑΗΣ Αμύνταιου-Φιλώτα, λειτουργεί με ενέργεια από καύση βιομάζας.
Η «λύτρωση» έρχεται από τη ΣΗΘΥΑ
Οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο (αφορά πάνω από 150.000 κατοίκους) θα δώσει η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ, επένδυση που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, στη Δυτική Μακεδονία.
Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας».
O νέος σταθμός (θα καίει φυσικό αέριο), ένα έργο νευραλγικής σημασίας για την επόμενη μέρα μετά την απολιγινιτοποίηση που «πληγώνει» την Δυτική Μακεδονία, θα εξασφαλίσει την συνέχιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε βάθος 20ετίας στην περιοχή με σχετικά προσιτό κόστος (σε σχέση με τις άλλες μορφές θέρμανσης), δίνοντας νέα ζωή στο οικόπεδο του πρώην ΑΗΣ Καρδιάς.
Η υλοποίηση του έργου για τη ΣΗΘΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση 17 μηχανών εσωτερικής καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου, χωρίς να επηρεαστεί ο βαθμός απόδοσής τους.
Η μονάδα θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις για χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική» βάσει της σχετικής νομοθεσίας εξασφαλίζοντας ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%.
Η νέα μονάδα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη έως το 2026 ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να μπει στο σύστημα και να δίνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από το 2027.