Μενού Ροή
«Καμπανάκι» χτυπά η Fitch για τις ενεργειακές εταιρείες λόγω Τραμπ και ΟΠΕΚ

«Καμπανάκι» για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου χτυπά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings καθώς υποβαθμίζει τις προοπτικές τους σε «επιδεινούμενες» από «ουδέτερες» λόγω της μειωμένης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου που προκαλούν οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές μετά τις ανακοινώσεις δασμών των ΗΠΑ, την ταχύτερη από την αναμενόμενη άρση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+.

Η Fitch μείωσε την εκτίμησή της για την τιμή του πετρελαίου για το 2025 σε 65 δολάρια το βαρέλι από 70 δολάρια τον Απρίλιο, διατηρώντας παράλληλα τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τιμών αμετάβλητες στα 65 δολ. το 2026 και το 2027, και στα 60 δολ. το 2028. Οι επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των εταιρειών του κλάδου είναι πιθανό να είναι περιορισμένες προς το παρόν παρά την υποβάθμιση των προοπτικών του τομέα, εκτός εάν ακολουθήσει σημαντική μείωση και των μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων για τις τιμές του πετρελαίου όπως σημειώνει ο οίκος, κάτι που δεν αποκλείει ωστόσο ότι θα συμβεί στη συνέχεια. Στα θετικά σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι ότι οι εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εισέλθει σε αυτήν την περίοδο αστάθειας της αγοράς με ισχυρούς ισολογισμούς, μετά από μια περίοδο υψηλών τιμών πετρελαίου και ισχυρής κεφαλαιακής πειθαρχίας, οπότε διαθέτουν κάποια buffers.

brent

Η Fitch μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ μείωσε και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για την Κίνα και τις ΗΠΑ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, εκτιμά πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει θετική στο 1,2%, αλλά θα επιβραδυνθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους σε μόλις 0,4% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο. Η ανάπτυξη της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 4%, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει «κολλημένη» πολύ κάτω από το 1%. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 2% φέτος, ποσοστό που θα είναι το πιο αδύναμο από το 2009, εξαιρουμένης της πανδημίας.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο των δασμών το τελευταίο διάστημα, η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα διαμορφωθούν οι δασμολογικοί συντελεστές και ο αντίκτυπος των δασμών που έχουν ήδη εφαρμοστεί θα παραμείνουν βασικοί παράγοντες στις μακροοικονομικές της προβλέψεις, όπως τονίζει, οδηγώντας σε χαμηλότερες από τις προηγουμένως αναμενόμενες αυξήσεις στην κατανάλωση πετρελαίου.

Ο οίκος υποθέτει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες του για λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια τη ημέρα. Η αγορά θα παραμείνει σε υπερπροσφορά το 2025, όπως τονίζει, λόγω της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αυτή η μετατόπιση πολιτικής ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να αποκλίνει από την προηγούμενη στρατηγική του για στήριξη των τιμών. Η λογική πίσω από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων σε μη συμμορφούμενα μέλη, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια αυξανόμενη προθυμία για υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, εκτιμά η Fitch. Όπως επισημαίνει, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ ήταν υψηλή στα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.

opec

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γουιάνα και η Αργεντινή θα συνεισφέρουν συλλογικά λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην πρόσθετη παραγωγή το 2025, όπως προβλέπεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής χρειάζονται τιμές αγοράς 61 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι κατά μέσο όρο για να πραγματοποιήσουν κερδοφόρα νέες γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου, σύμφωνα με την Έρευνα Ενέργειας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2025. Αυτό, όπως τονίζει η Fitch, σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις ενδέχεται να επιβραδυνθούν. Μια περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2025 θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+, αλλά εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σημαντική δεδομένων των σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένων επενδύσεων.

Οι γεωπολιτικοί παράγοντες εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυναμική των τιμών του πετρελαίου, όπως επισημαίνει ο οίκος. Πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν ή της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου. Ομοίως, οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου.

Τέλος, όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, η Fitch αναμένει ότι θα στηρίξουν τις ταμειακές ροές των παραγωγών, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ισχυρές στην Ευρώπη παρά τις εποχιακές μειώσεις και τις προσωρινές ανισορροπίες της αγοράς που σχετίζονται με τους δασμούς, οι οποίες έχουν μειώσει τις κινεζικές εισαγωγές και έχουν ανακατευθύνει τα φορτία στην Ευρώπη. Κατά τον οίκο δύσκολα αναμένεται να δούμε χαμηλότερες τιμές στο υπόλοιπο του έτους. Εντωμεταξύ, οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου ανακοινώνουν περικοπές στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την παραγωγή. Αυτές οι περικοπές στις επενδύσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο ενδέχεται να ευνοήσουν τις εταιρείες που επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο, καθώς η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγή σχετικού φυσικού αερίου, πιθανώς υποστηρίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας