Μενού Ροή
Hengas - LNG: Γιατί ζητά αυξήσεις στα τέλη χρήσης σε βιομηχανίες της Έδεσσας και της Σκύδρας;

Αυξήσεις στις χρεώσεις για τη χρήση του απομακρυσμένου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, λόγω της ανόδου του κόστους μεταφοράς ζητά από τη ΡΑΑΕΥ με εισήγησή η Hengas. Συγκεκριμένα, η Hengas αναφέρει ότι μετά από οκτώ μήνες λειτουργίας του δικτύου ως απομακρυσμένου, με εφοδιασμό αποκλειστικά μέσω LNG κι ενώ το σχέδιο προέβλεπε την τροφοδοσία των δύο περιοχών μέσω του αγωγού του ΔΕΣΦΑ, απ’ όπου η Hengas θα προμηθευόταν φυσικό αέριο για το δίκτυό της, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, που οδηγούν σε εκτίναξη του λειτουργικού κόστους. Έτσι ζητά αύξηση  κατά 50% του κόστους απόληψης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στους βιομηχανικούς καταναλωτές της Έδεσσας και της Σκύδρας, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο Μετρητικός Σταθμός του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή,

Όπως τονίζει η Hengas η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρητικού σταθμού και η μετέπειτα αναθεώρηση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, που μετέθεσε για αργότερα την υλοποίηση του κλάδου Δυτικής Μακεδονίας, οδήγησαν στην υιοθέτηση της προσωρινής λύσης τροφοδοσίας με LNG από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Μάλιστα η Hengas, αναφέρει ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς και απόληψης LNG δεν είχε προβλεφθεί κατά την κατάρτιση της τιμολογιακής πρότασης για τη ρυθμιστική περίοδο 2023-2026. Όπως τονίζει στην εισήγησή της προς τη ΡΑΑΕΥ, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Μαΐου, το επιπλέον κόστος επηρεάζει τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα των υποδομών στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ η επιβάρυνση των καταναλωτών σε άλλες περιοχές θεωρείται αθέμιτη.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως το 95% της κατανάλωσης στις εν λόγω περιοχές αφορά σε βιομηχανικούς πελάτες και πως οι συγκεκριμένοι χρήστες δεν επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς όπως συμβαίνει σε άλλα δίκτυα. Για τον λόγο αυτό, αιτείται την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής, προκειμένου να μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές της Έδεσσας και της Σκύδρας το ήμισυ του σχετικού κόστους, μέχρι την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του σταθμού του ΔΕΣΦΑ, η οποία αναμένεται εντός του 2025. Ειδικότερα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επειδή, το συγκεκριμένο κόστος δεν είχε προβλεφθεί κατά την εισήγηση της τιμολογιακής πολιτικής 2023-2026, επειδή η τροφοδότηση του δικτύου με LNG αποτελεί προσωρινή λύση, με τον Μετρητικό Σταθμό του ΔΕΣΦΑ να αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2025, επειδή η ενσωμάτωση των ανωτέρω χρεώσεων σε ανακτήσιμες αξίες θα επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών όλων των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, επειδή οι πελάτες των απομακρυσμένων δικτύων που τροφοδοτούνται με LNG δεν επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς και επειδή το 95% της κατανάλωσης αφορά βιομηχανικούς πελάτες, αιτούμαστε την έγκριση της Αρχής για τη μετακύλιση του 50% του κόστους απόληψης και μεταφοράς LNG στους τελικούς βιομηχανικούς πελάτες των δικτύων της Έδεσσας και της Σκύδρας, μέσω των τιμολογίων των Χρηστών Διανομής, μέχρι την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μετρητικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ».

Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη εγκρίνει το επενδυτικό πλάνο της Hengas για την περίοδο 2025–2029, προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε συνολικά 14 δήμους της χώρας (Δεσκάτης, Παιονίας, Πολυγύρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Τρίπολης, Κορίνθου, Μεγαλόπολης, Καλαμάτας, Βοΐου, Βελβεντού, Σερβίων και Νέας Προποντίδας), ενώ στόχος είναι η επέκταση του δικτύου χαμηλής πίεσης από τα 120 χλμ σήμερα σε 216 χλμ το 2029 και της μέσης πίεσης από 14,6 χλμ σε 19 χλμ. Παράλληλα, ο αριθμός των μετρητών θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τους 15.074 από 3.236 σήμερα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας