Μενού Ροή
mitsotakis
Με "βαριά" ενεργειακή ατζέντα ο Κ. Μητσοτάκης στη Ρώμη - Οι υπογραφές Terna-ΑΔΜΗΕ για το δεύτερο καλώδιο, η Metlen και το σχέδιο Poseidon

Με σημαντικά ενεργειακά ζητήματα ανοιχτά, λαμβάνει χώρα στη Ρώμη, σήμερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Στο πλαίσιο των επαφών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. 

Συνολικά η ατζέντα των διμερών θεμάτων περιλαμβάνει, πέρα από την πορεία της ΕΕ, το μεταναστευτικό, τις εμπορικές σχέσεις με αιχμή τον πρωτογενή τομέα, τα φάρμακα, τον τουρισμό, τα τραίνα - μεταφορές, την άμυνα, (καθώς όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων», εξηγώντας ότι «η Fremm είναι πρόλογος για την Constellation, φρεγάτα της επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε με τις ΗΠΑ») και πολλά άλλα οικονομικά ζητήματα, που άπτονται τομέων όπως οι διασυνδέσεις, το φυσικό αέριο και οι αγωγοί.

Με τις διμερείς σχέσεις, ειδικά μετά το τραγικό συμβάν στην Πύλο, αλλά και κατά καιρούς “φλερτ” της Ρώμης με την Άγκυρα να έχουν βρεθεί στο ναδίρ, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια επανεκκίνηση.

Το μήνυμα Χατζηδάκη

Μάλιστα πριν ένα μήνα περίπου το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας υποδέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025, στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Κατά την ομιλία του με τίτλο «7 παρεμβάσεις για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από τη διεθνή αστάθεια», ο κ. Χατζηδάκης ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας έναντι εξωτερικών προκλήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, επισημαίνοντας ότι παρά το χαμηλό ποσοστό εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, η Ελλάδα οφείλει να ενεργεί με προνοητικότητα και στρατηγική στόχευση για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, αυτονομίας και της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Cav. Ιωάννης Τσαμίχας, ο οποίος εξήρε τη μακρόχρονη και συστηματική υποστήριξη της Πολιτείας στις δράσεις του Επιμελητηρίου και στην ενίσχυση των ελληνοϊταλικών επιχειρηματικών δεσμών.

Ισχυρή βάση φιλίας και συνεργασίες στις διμερείς σχέσεις

Ο πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Paolo Cuculi, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ισχυρή βάση φιλίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της επιχειρηματικής κοινότητας ως κινητήρια δύναμη για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Cav. Ιωάννης Τσαμίχας, τόνισε ότι η Ελληνο - Ιταλική επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί έναν στιβαρό πυλώνα οικονομικής συνεργασίας, καινοτομίας και αναπτυξιακής προοπτικής. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Σύμμαχος της Ελλάδας σε ζητήματα καινοτομίας, επενδύσεων και διακρατικής οικονομικής σύμπραξης η Ιταλία»

«Η Ιταλία δεν αποτελεί απλώς τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, αλλά και στρατηγικό σύμμαχο σε ζητήματα καινοτομίας, επενδύσεων και διακρατικής οικονομικής σύμπραξης. Το Επιμελητήριό μας υπηρετεί διαχρονικά τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ επιχειρήσεων, θεσμών και πολιτισμών. Επιδιώκουμε σταθερά να ενισχύουμε τη διασύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας και να δημιουργούμε ευκαιρίες στο πλαίσιο ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου παγκόσμιου περιβάλλοντος».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας και πλήθος εκπροσώπων των εταιρειών-μελών του που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Ενέργεια επί τάπητος

Στο φόντο αυτό έχει σημασία η ενεργειακή σχέση των δυο πλευρώ καθώς πολλά πλάνα είναι ανοιχτά, όπως o αγωγός φυσικού αερίου Poseidon και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας (GR.ITA II),  έργο που έχει προϋπολογισμό  1,8 δις ευρώ, που θα επιμεριστεί μεταξύ των δύο διαχειριστών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, το δεύτερο εξάμηνο του 2031. 

Σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Poseidon υπάρχει μια προσπάθεια για επανεκκίνηση, καθώς θεωρείται συνέχεια του πλάνου του East Med. 

Υπενθυμίζεται ότι η Metlen έχει σημαντική παρουσία στην Ιταλία. Όπως έχει αναφέρει η Ιταλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ευρωπαϊκή στρατηγική της METLEN, καθώς συνδυάζει μοναδικά γεωγραφικά, ρυθμιστικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα. Το ευνοϊκό κλίμα της χώρας, με άφθονη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλιακής και αιολικής, συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται πως το ιταλικό χαρτοφυλάκιο της METLEN περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα, συνολικής ισχύος 3,7 GW, που εκτείνονται σε 15 από τις 20 περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, αναφέρει η ανακοίνωση, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες και προηγμένες λύσεις, προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η METLEN εξασφάλισε 15ετή συμβόλαια για την ανάπτυξη των ακόλουθων έργων:

  • Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 25 MW, διάρκειας 3 ωρών, στην περιοχή Erchie της Απουλίας (CM 2025).

  • Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 25 MW, διάρκειας 3 ωρών, στην περιοχή San Severo της Απουλίας (CM 2026).

Επιπλέον, η METLEN συμμετείχε στη δημοπρασία της Αγοράς Ικανότητας 2024, εξασφαλίζοντας σύστημα αποθήκευσης 25 MW, διάρκειας 2 ωρών, στην Απουλία (Brindisi), καθώς και αντίστοιχο 8 MW, διάρκειας 1 ώρας, στο πλαίσιο του Fast Reserve Pilot Project στη Σαρδηνία (Cheremule), το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2024.

Πρόσφατα, κατά την παρουσίαση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στοι περιθώριο δημοσιογραφικής συζήτησης o Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας, είχε αναφέρει πως η περίπτωση της Ιταλίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια η χώρα είναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα, ενώ η αγορά της έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια κατανάλωσή της αγγίζει τις 250-300 TWh (Τεραβατώρες), όταν η ελληνική αγγίζει τις 48-49 TWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας