Μενού Ροή
Shell: Προχωρά σε δοκιμές εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή Shpirag στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell Upstream Albania σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υποδομές εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου στην περιοχή Shpirag, κοντά στο νότιο-κεντρικό πόλη Berat, εάν οι επερχόμενες δοκιμές αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Η επένδυση θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής για την αποθήκευση και τον διαχωρισμό του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του θείου που εξάγεται από το κοίτασμα, είπε ο Ράμα. Το θείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή γεωργικών εισροών ή καλλυντικών, εισάγοντας ένα νέο βιομηχανικό στοιχείο στην οικονομία της Αλβανίας, πρόσθεσε.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν πριν ληφθούν τα αποτελέσματα από τις υπόγειες δοκιμές σταθερότητας πίεσης, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα συνεχιστούν για τρεις ακόμη μήνες, είπε ο Ράμα.

Η ανακάλυψη του Shpirag επιβεβαιώθηκε το 2013 από το πηγάδι Shpirag-2 το οποίο απέδειξε την παρουσία μιας στήλης ελαφρού πετρελαίου τουλάχιστον 800 μέτρων στη δεξαμενή, είπε η Shell.

Το 2019, η Shell Upstream Albania, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της Shell plc που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι σχεδίαζε να ανοίξει ένα νέο πηγάδι στα μπλοκ 2 και 3 στο Shpirag, συγκεκριμένα το Shpirag-5, για να καθορίσει εάν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στο περιοχή θα μπορούσε να είναι οικονομικά κερδοφόρα.

Σύμφωνα με τον Rama, οι προκαταρκτικές αναλύσεις έδειξαν ότι το πετρέλαιο που βρέθηκε στο Shpirag είναι πολύ υψηλής ποιότητας.

«Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις, το πετρέλαιο που βρέθηκε στο Shpirag είναι της ίδιας υψηλής ποιότητας με το premium πετρέλαιο που βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία», είπε ο Rama.

Η Shell δεσμεύτηκε να επενδύσει περίπου 42,5 εκατομμύρια δολάρια (41,5 εκατομμύρια ευρώ) σε επτά χρόνια στην εξερεύνηση πετρελαίου στη χώρα, είχε δηλώσει το υπουργείο Ενέργειας της Αλβανίας το 2018.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας