Μενού Ροή
Τεράστια μάζα από φύκια κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και απειλεί τον τουρισμό σε όλη την Καραϊβική

Μια τεράστια μάζα φυκιών που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κατευθύνεται προς τις ακτές της Φλόριντα και στον Κόλπο του Μεξικού, απειλώντας να ρίξει δύσοσμους και δυνητικά επικίνδυνους σωρούς σε παραλίες και να βάλει μεγάλο εμπόδιο στην τουριστική περίοδο.

Πρόκειται για τα φύκια sargassum που σχηματίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό και τα οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες από το 2011. Όμως, η φετινή μάζα μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ – και εκτείνεται σε περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αφρικής έως τον Κόλπο του Μεξικού.

Η μάζα αυτή τη στιγμή ωθείται προς τα δυτικά και θα περάσει από την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις ακτές της Φλόριντα αναμένεται να φτάσουν γύρω στον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δρα Μπράιαν Λαποΐντε, ερευνητή στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Harbor Branch του Πανεπιστημίου Harbor Atlantic της Φλόριντα.

Ο επιστήμονας δήλωσε ότι η φετινή μάζα άρχισε να σχηματίζεται νωρίς και διπλασιάστηκε σε μέγεθος μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Ήταν μεγαλύτερη τον Ιανουάριο από τότε που άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η νέα περιοχή το 2011», δήλωσε στο CNN.

«Πρόκειται για ένα εντελώς νέο ωκεανογραφικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα πραγματικά καταστροφικό πρόβλημα για τον τουρισμό στην περιοχή της Καραϊβικής, όπου συσσωρεύεται στις παραλίες σε βάθος έως και 5 ή 6 μέτρα», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης, ότι στα νησιά Μπαρμπέιντος, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν 1.600 φορτηγά απορριμματοφόρα την ημέρα για να καθαρίσουν τις παραλίες από αυτά τα φύκια, ώστε να είναι κατάλληλες για τους τουρίστες.

Τι είναι το sargassum

Το sargassum είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε περισσότερα από 300 είδη καστανών φυκιών, αν και τα sargassum natans και sargassum fluitans είναι τα δύο είδη που απαντώνται συχνότερα στον Ατλαντικό.

«Αυτός ο πλωτός βιότοπος παρέχει τροφή και προστασία σε ψάρια, θηλαστικά, θαλάσσια πτηνά, καβούρια και πολλά άλλα είδη», σύμφωνα με τον ιστότοπο Sargassum Information Hub, ένα κοινό έργο διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων.

Είναι ένα κρίσιμο ενδιαίτημα για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα και περιοχή αναπαραγωγής για μια ποικιλία εμπορικά σημαντικών ψαριών, όπως το mahi mahi και το μαγιάτικο.

Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν τα φύκια αυτά καταλήγουν στις παραλίες, καθώς εκπέμπουν ένα αέριο που μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό. Έτσι μπορεί γρήγορα να μετατραπεί από πλεονέκτημα σε απειλή για τη ζωή στον ωκεανό.

«Έρχεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες που ουσιαστικά απορροφά το οξυγόνο από το νερό και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε νεκρές ζώνες», εξήγησε ο Λαπουάντ. «Αυτά είναι συνήθως ενδιαιτήματα αναπαραγωγής για την αλιεία και μόλις στερηθούν το οξυγόνο, τα χάνουμε».

Το sargassum μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σημείωσε ο επιστήμονας. Το αέριο που απελευθερώνουν τα σάπια φύκια, το υδρόθειο, είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, τα καστανά φύκια μπορεί να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό και δεν θα πρέπει να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα. Ο καθαρισμός των φυκιών που καταλήγουν στις παραλίες κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το Sargassum Information Hub.

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τις παραλίες», προειδοποίησε.

Ακριβώς όπως τα φυτά και οι καλλιέργειες στο έδαφος, ο πολλαπλασιασμός των φυκιών μπορεί να μετατοπίζεται από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τους οικολογικούς παράγοντες, που επηρεάζονται από τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά, τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, εξήγησε στο CNN ο δρ Γκουστάβο Γκόνι, διευθυντής του τμήματος φυσικής ωκεανογραφίας στο Ωκεανογραφικό και Μετεωρολογικό Εργαστήριο Ατλαντικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν επίσης να μεταβάλλουν την ετήσια ανάπτυξη του sargassum, πρόσθεσε. Ο φώσφορος και το άζωτο στη θάλασσα μπορούν να χρησιμεύσουν ως τροφή για τα φύκια. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να φτάσουν στον ωκεανό από ποτάμια, τα οποία αποκτούν συγκεντρώσεις φωσφόρου και αζώτου από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η παραγωγή ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Προς το παρόν, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις επιπτώσεις τους στις παραλίες, ενδεχομένως βυθίζοντάς τα στον πυθμένα του ωκεανού ή συλλέγοντάς τα για χρήση σε εμπορικά προϊόντα όπως το σαπούνι.

Ο Γκόνι προειδοποιεί επίσης ότι η έρευνα είναι νέα και είναι πιθανό η κατανόηση των επιστημόνων για τον τρόπο ανάπτυξης των φυκιών να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

«Ό,τι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε σήμερα, μπορεί να αλλάξει αύριο», είπε.

ΠΗΓΗ: CNN

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας