Μενού Ροή
Υπό της πίεση της κλιματικής αλλαγής η σύνοδος για το COP26 - Η έκθεση Στερν και οι παρενέργειές της

Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκινά σήμερα στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».

Και πως να μην είναι. Η πρώτη Διάσκεψη για το Κλίμα έλαβε μέρος στο Βερολίνο το 1995.

Μετά από 25 συναντήσεις, το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί, με την προηγούμενη δεκαετία να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί.

Τώρα η παγκόσμια κοινότητα, που αποτελείται από σχεδόν 200 χώρες, πρέπει να πάρει άμεσες αποφάσεις για το κλίμα και συγκεκριμένα να βρει τρόπους διατηρήσει την την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ - βιομηχανικής εποχής.

25.000 διπλωμάτες, ακτιβιστές, επιστήμονες και πολιτικοί αναμένεται να παρευρεθούν στην Διάσκεψη και όλοι συμφωνούν ότι η επόμενη δεκαετία είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη.

Όμως ακόμα και η οικοδέσποινα Βρετανία διά στόματος Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η Διάσκεψη αυτή «μάλλον δεν θα πετύχει τις συμφωνίες που απαιτούνται για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής».

Η έναρξη των εργασιών της COP26

Εδώ και ημέρες στη Γλασκώβη συρρέουν ακτιβιστές για το κλίμα, ακόμα και διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα πόδια από πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας του οικολογικού αποτυπώματος των μεταφορών.

Χθες κατέφθασε στη πόλη με τρένο και η 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, προκαλώντας ενθουσιασμό στο συγκεντρωμένο πλήθος.Κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης Διάσκεψης υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 διαδηλωτές θα βρεθούν στη Γλασκώβη.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, με ισχυρή παρουσία 10.000 αστυνομικών. Η διεθνής οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα «Extinction Rebellion» έχει εκφράσει τις προθέσεις της να «προκαλέσει αναταραχή» στο συνέδριο και τα μέλη της δηλώνουν έτοιμα ακόμα και για τη σύλληψή τους.

Η έκθεση Στερν

Για πολλά χρόνια, όσοι παρακολουθούσαν από κοντά παγκόσμιες διασκέψεις και συναντήσεις ειδικών, πολιτικών και ακτιβιστών για την προστασία του κλίματος άκουγαν διαρκώς την εξής φράση: «Όλα βρίσκονται στην έκθεση Στερν».

Η έκθεση του Βρετανού οικονομολόγου Νίκολας Στερν δημοσιεύθηκε το 2006 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Ναϊρόμπι. Εξέφραζε τότε τις σκέψεις πολλών και θεωρήθηκε ότι προηγούνταν της εποχής της.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της: δεν έμενε σε γενικολογίες ή ηθικολογίες αλλά απεναντίας τεκμηρίωσε με αριθμούς ότι  προστασία του κλίματος κοστίζει μεν, ωστόσο οι οικονομικές ζημιές σε πολλές χώρες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες εάν δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα.

Μέχρι τότε κανένας οικονομολόγος δεν είχε προβεί σε τόσο συγκεκριμένες διατυπώσεις με απλά μαθηματικά. Κανένας δεν μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι οι υπολογισμοί προέρχονταν από έναν αιθεροβάμονα ακτιβιστή.

Ο Νίκολας Στερν είναι σήμερα 75 ετών. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στην Οξφόρδη και το Κέμπριτζ και εργάστηκε ως καθηγητής Οικονομικών. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2005 κλήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να συντάξει έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για την κλιματική αλλαγή

Ο Στερν δεν μάσησε τα λόγια του. Από τότε είχε πει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος. Ο οικονομολόγος και σήμερα μέλος της Βουλής των Λόρδων είχε ζητήσει να διπλασιαστεί η κρατική χρηματοδότηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Υποστήριζε ότι τουλάχιστον 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ πρέπει να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι απώλειες για την παγκόσμια κοινότητα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, εάν δεν λαμβανόταν έστω αυτό το μέτρο.

Μέχρι σήμερα, μιάμιση δεκαετία μετά, ακτιβιστές αποτίουν ακόμη φόρο τιμής στο πρωτοποριακό έργο του Βρετανού οικονομολόγου, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γιαν Κοβάλτσικ, ειδικό σε θέματα κλίματος στην περιβαλλοντική ομάδα της Οxfam «η έκθεση Στερν ευαισθητοποίησε τον κόσμο για τις οικονομικές συνέπειες της αδράνειας. Η ουσία της έγκειται στο ότι η προστασία του κλίματος είναι προς όφελος των οικονομιών».

Ο Στερν με επιχειρήματα απέδειξε ότι η προστασία του κλίματος δεν αποτελεί εχθρό της ελεύθερης οικονομίας. Αντίθετα είναι απαραίτητη προϋπόθεσή της. «Το κόστος των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι αυτό που δεν μπορεί να αντέξει ο κόσμος» παρατηρεί ο Κοβάλτσικ.

Με πληροφορίες από την DW

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας