Μενού Ροή
Αγρότες
Τι προβλέπει το σχέδιο των Ολλανδών για την Θεσσαλία - Παραμένουν στα "κάγκελα" οι αγρότες

Μέσα στις επόμενες ημέρες - αν όχι και σήμερα - θα έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας, εν όψει και της συνάντησής του με τους αγρότες της περιοχής.
 

Το σχέδιο για την Θεσσαλία


Σύμφωνα με πληροφορίες θα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο γίνεται αναφορά για την αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρης της Θεσσαλίας. Οι εμπειρογνώμονες που βρέθηκαν στην περιοχή και έχουν κάνει αυτοψία έχουν και λύση για τις παρακάρλιες περιοχές, που ακόμα και σήμερα 180.000 στρέμματα γης είναι βυθισμένα κάτω από το νερό, ενώ υπάρχει και πρόταση για την άρδευση τους θερινούς μήνες. Οι πλημμυροπαθείς αγρότες περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τα αποτελέσματα του πορίσματος και τις λύσεις τις οποίες θα δοθούν, αφού μέχρι και σήμερα δεν μπορούν όχι να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αλλά και να τα προσεγγίσουν.


Οι αγρότες που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel κρατούν μικρό καλάθι. Μέχρι και σήμερα όπως λένε τα τρακτέρ τους παραμένουν παρατεταγμένα στον Παλαμά Καρδίτσας. Εκεί θα βρίσκονται και στις 11 Μαρτίου όταν θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα ανέβει στη Θεσσαλία. Εκπρόσωποι των αγροτών που μίλησαν στο energymag.gr σχολίασαν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι "ψίχουλα" μπροστά σε αυτά που ζητούν και μπροστά στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
 

Το αγροτικό ρεύμα


Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα για τους αγρότες θα εξασφαλίσει χαμηλές χρεώσεις ρεύματος για 2+8 χρόνια. Η πρώτη διετία θα αποτελέσει μεταβατικό διάστημα, έως ότου οι προμηθευτές αναπτύξουν τα έργα ΑΠΕ που θα καλύψουν στη συνέχεια με «πράσινες» κιλοβατώρες τις ανάγκες των αγροτών με ρεύμα.

Τα 2 πρώτα χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου, οι πάροχοι θα εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των αγροτών με βάση το υφιστάμενο «καλάθι» προμήθειάς τους με ρεύμα. Ακόμη κι έτσι πάντως, θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, οι οποίες ενδεικτικά θα κινούνται από τα 9,3 έως τα 11 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Κατά τη δεύτερη φάση, το ρεύμα θα προέρχεται αποκλειστικά από τις ΑΠΕ που θα προτεραιοποιηθούν σε συνδέσεις και οι τιμές θα είναι μικρότερες. Έτσι, από τον 3ο έως και τον 10ο χρόνο της σύμβασης, όλοι οι αγρότες του προγράμματος θα χρεώνονται σταθερά με 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 1/3 της κατανάλωσής τους.Οι αγρότες της Θεσσαλίας ωστόσο ζητούν να πέσει κι άλλο από τον πρώτο χρόνο και να φτάσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σχολιάζοντας μάλιστα και τα χαμηλά πράσινα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι για τον Μάρτιο. Έθεσαν  αυτό το αίτημα για ακόμη μία φορά και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με κυβερνητικό κλιμάκιο στον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ένα ακόμα αγκάθι αποτελεί και το θέμα του αγροτικού πετρελαίου με τους παραγωγούς να  επιμένουν στο αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι την επιστροφή του ΕΦΚ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας