Μενού Ροή
sitira
Παρατείνει και επεκτείνει την απαγόρευση ουκρανικών προϊόντων η Σλοβακία

Η Μπρατισλάβα θα επεκτείνει και θα αυστηροποιήσει περαιτέρω τους κανόνες για τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων, ενώ απαγόρευσε και την εισαγωγή ουκρανικού μελιού, ζάχαρης, βύνης και σόγιας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος του κόμματος Smer Richard Takáč.

Μέχρι τώρα, η σλοβακική απαγόρευση έχει εφαρμοστεί μόνο σε τέσσερα εμπορεύματα – σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους. Ο Takáč υπερασπίστηκε την επέκταση της απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών προκάλεσε στους Σλοβάκους αγρότες σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Πέρυσι, οι αγρότες στη Σλοβακία υπολόγισαν ότι η εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών τους προκάλεσε ζημία που έφθασε περίπου τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Εν τω μεταξύ, η αποζημίωση που δόθηκε στη Σλοβακική Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν στο επίπεδο των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ», υποστήριξε ο υπουργός.

Το υλικό που παρουσίασε το Υπουργείο Γεωργίας υποθέτει επίσης ότι όλα τα άλλα διακινούμενα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία θα υπόκεινται σε τελωνειακή σφράγιση.

Η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία επέβαλαν μονομερείς απαγορεύσεις στις εισαγωγές από την Ουκρανία μετά τη λήξη της εγκεκριμένης από την ΕΕ απαγόρευσης στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου, το οποίο απείλησε να μηνύσει τις χώρες αυτές στον ΠΟΕ.

Η κρίση αποφεύχθηκε αφού η Σλοβακία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε ένα σύστημα εμπορίας σιτηρών βάσει αδειών. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι οι περιορισμοί της Μπρατισλάβα για τα ουκρανικά σιτηρά θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου ξεκινήσει το νέο σύστημα.

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι, αν και παρακολουθεί με προσοχή τα ζητήματα του σλοβακικού γεωργικού τομέα, δεν θεωρεί ότι τα μονομερή μέτρα που επιλέγει η Σλοβακία αποτελούν την ιδανική λύση. Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αναζητήσει μια εποικοδομητική πανευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα.

Πηγή:euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας