Μενού Ροή
Life Grin
Ηράκλειο: Πάνω από 50.000 φυτά σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης με το πρόγραμμα LIFE GrIn

Έντεκα συνολικά κοινόχρηστοι χώροι του Ηρακλείου αλλάζουν μορφή μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος LIFE GrIn για την «Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις». Πρόκειται για το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, τον Τάφο Καζαντζάκη, το Πάρκο Μπαντουβά, το Α' και Β' Ρέμα Χρυσοπηγής, τη Λεωφόρο Νικ. Παναγιωτάκη, τους Πευκώνες Δειλινών, τις Νησίδες στην Πλαστήρα, το Πάρκο Πουλή, το Πάρκο Σοφίας και το Ρέμα Ερυθραίας, σημεία στα οποία φυτεύτηκαν περισσότερα από 52.500 κυρίως αυτοφυή ενδημικά φυτά και εγκαταστάθηκαν μικροκατασκευές από φυσικά υλικά καθώς και έξυπνα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία θα μπορέσουν στο μέλλον να αξιοποιήσουν το νερό της άρδευσης και από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό και αποδείχθηκε και αποδοτικό, γιατί «μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε δραστικά τους χώρους πρασίνου και αυτό σε ένα βαθμό, όσο ήταν δυνατόν μέσα από το πρόγραμμα, έχει επιτευχθεί».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι έγιναν φυτεύσεις με τις κατάλληλες μελέτες, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, περισσότερων από 60 στρεμμάτων μέσα στον αστικό μας ιστό. Φυτεύτηκαν περίπου 52.500 φυτά και μάλιστα με έμφαση στα ενδημικά φυτά το οποίο έχει την αξία του και εδώ επιστρέφουμε στη συζήτηση για την κουλτούρα του πρασίνου που πρέπει να αναπτύξουμε. Φυτεύοντας και τα ενδημικά φυτά περνάμε και στη γνώση της χλωρίδας που έχει και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Διότι μιλάμε βέβαια για το αστικό πράσινο» ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το πράσινο σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός είναι το project να αναπτυχθεί στη συνέχεια και σε πολλά άλλα σημεία τα οποία έχουμε, και στην τάφρο του τείχους πέρα από το ισόπεδο τμήμα το οποίο δουλεύεται και τώρα, και βέβαια έχουμε και περιοχές πρασίνου τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε να σχεδιάσουμε και να εντάξουμε στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το ενδεχόμενο να έχουμε μια μεγάλη πράσινη ζώνη περιφερειακά του Ηρακλείου μακροπρόθεσμα βεβαίως, όπως επίσης και εδώ θα πρέπει να βάλουμε και τους χώρους πρασίνου που θα θέλουμε να έχουμε και στο -μελλοντικά πρώην- Αεροδρόμιο της Νέας Αλικαρνασσού όπου εκεί μιλάμε βέβαια για ένα πάρκο αν όχι μητροπολιτικό, πάντως ένα πάρκο μεγάλο διαστάσεων το οποίο θα επιδιώξουμε».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης, αφού ευχαρίστησε τους εταίρους του Προγράμματος για την καθοδήγηση και τη συνδρομή τους ανέφερε: «Το έργο LIFE GrIn ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο και εμείς το ολοκληρώσαμε ορθά και το παραδίδουμε σήμερα στους Ηρακλειώτες και στις Ηρακλειώτισσες. Μέσω αυτών των προγραμμάτων ενισχύεται η παρέμβαση των δήμων και των πόλεων στην κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά όλα αυτά τα έργα πρασίνου όχι ως μεμονωμένες παρεμβάσεις και αποκομμένες μεταξύ τους αλλά στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού βλάστησης και πρασίνου η οποία, όπως είπα, ενισχύει τις προτεραιότητες που έθεσα και πριν. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου που πραγματικά, με τις μικρές δυνάμεις που υπάρχουν από πλευράς ανθρώπινων πόρων, καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για να δημιουργούμε τέτοιου μαζικού είδους παρεμβάσεις φυτεύσεων. Παροτρύνουμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν τα έργα που γίνονται από τον Δήμο αλλά και οι ίδιοι να ενισχύσουν το πράσινο στα σπίτια και στα μπαλκόνια τους».

Το έργο LIFE GrIn προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης αστικού πρασίνου κατά το οποίο οι αστικοί χώροι πρασίνου δεν θα αποτελούν μεμονωμένα και απομονωμένα σημεία, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύνολο ζωτικής σημασίας. Αποβλέπει μεταξύ άλλων, στη μείωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων μέσω του μετριασμού των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του αστικού οικοσυστήματος, στη βελτίωση των οικοτόπων για είδη πανίδας και χλωρίδας στις πόλεις καθώς και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Εταίροι του προγράμματος είναι ο Δήμος Ηρακλείου, ο οργανισμός ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Δασική Υπηρεσία (ΥΠΕΝ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Δήμος Αμαρουσίου και η Τεχνοομοιόσταση ΟΕ.

Στην παρουσίαση του έργου την οποία έκανε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δήμου Ηρακλείου Ερωφίλη Φραγκούλη, το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του έργου της ΕΕ, Krysztof Wojck, η συντονίστρια του έργου και διευθύντρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νανά Τσαγκάρη, η επικεφαλής της εξωτερικής ομάδας παρακολούθησης έργου Σοφίας Παπαγεωργίου, στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΚΕΔΕ καθώς και του Δήμου Ηρακλείου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας