Μενού Ροή
εξορύξεις
«Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»: Να μπει μπλόκο στις εξορύξεις

Μέλη της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» συναντήθηκαν χθες, στο Βάμο Αποκορώνου, με μέλη συλλογικοτήτων από τα Χανιά.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση “η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Στη συνάντηση  έγινε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα παραχωρημένα – από το ελληνικό κράτος στις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy- “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων”.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να διερευνηθεί από κοινού η προοπτική δημιουργίας ενός πυρήνα ανθρώπων στα Χανιά, που θα ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα εν όψει της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στις θάλασσές μας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Πρωτοβουλία:

Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν, για να επιλέξουν τους στόχους με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου θα βάλουν τα τρυπάνια τους σε βάθος που θα φτάνει έως και τα 4.500 μέτρα.

Υπάρχουν ήδη επαφές των εταιρειών με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει το λιμάνι της Σούδας επιχειρησιακό τους κέντρο και τόπος φύλαξης του εξοπλισμού τους.

Αν προχωρήσουν σε εξορύξεις και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων, μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως βάσεις της χημικής βιομηχανίας που ονειρεύονται, θα δημιουργηθούν στη Γαύδο και την Παλαιόχωρα!

Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε συλλογικά στη μαύρη ανάπτυξη που απειλεί να μετατρέψει τις θάλασσες μας σε βιομηχανικές ζώνες για τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Με κάθε διαθέσιμο μέσο, κινηματικό και νομικό, θα επιχειρήσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη τα καταστροφικά σχέδια τους για το νησί μας.

Αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και την τοπική οικονομία. Αυτό μας αποδεικνύει το βεβαρυμένο από οικολογικά εγκλήματα, περιβαλλοντικές καταστροφές και πολεμικές συρράξεις, βιογραφικό των πετρελαϊκών εταιρειών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν στα Χανιά ανοιχτές συνελεύσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων με σκοπό να οργανωθούν μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις για το ζήτημα. Όταν υπάρξουν σχετικά καλέσματα και ανακοινώσεις, θα ανέβουν στη σελίδα μας. Μείνετε συντονισμένοι/ες.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας!“.

Πηγή: ΕΡΤ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας