Μενού Ροή
cop28
COP28 : Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες - Άμεσα η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Ενώ η κλεψύδρα αδειάζει , κορυφαίοι ερευνητές για το κλίμα παρουσίασαν στην COP28 τα σκληρά μαθηματικά της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με την νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ντουμπάι ο πλανήτης θερμαίνεται τόσο γρήγορα εξαιτίας της μη περικοπής των ορυκτών καυσίμων, που η υπέρβαση του ορίου το 1,5 βαθμού κελσίου  γίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον κόσμο να βασιστεί σε τεχνολογίες αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί για να τραβήξει δισεκατομμύρια τόνους αερίου που θερμαίνει τον πλανήτη έξω από την ατμόσφαιρα σε μια προσπάθεια μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μόνο οι ριζικοί μετασχηματισμοί θα αποτρέψουν τη θέρμανση της Γης κατά 1,5 βαθμό πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την έκθεση για το κλίμα. «Καθώς η κρίση γίνεται ισχυρότερη, το ίδιο κάνει και η επιστήμη και αυτό σημαίνει ότι τώρα είμαστε σε θέση να αποδώσουμε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα στα αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε η Aditi Mukherji, συγγραφέας της έκθεσης και ερευνήτρια στο International Water Management - Ινστιτούτο στη Σρι Λάνκα. «Αυτό δεν ήταν δυνατό πριν από 10 ή 15 χρόνια, επειδή οι επιπτώσεις δεν ήταν τόσο ορατές και ξεκάθαρες».

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν περίπου 1,4 βαθμούς κελσίου  πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου για τους πρώτους 10 μήνες του 2023. Αυτό καθιστά αυτή την πιο καυτή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται αφού έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2022, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να σαρώνουν τον πλανήτη. Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σχετικά ασφαλή επίπεδα θα απαιτήσει «ταχεία και διαχειριζόμενη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», ανέφερε η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τους ερευνητικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Future Earth, The Earth League και το World Climate Research Programme. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να σταματήσουν να προωθούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, να επιταχύνουν την πρόωρη απόσυρση υφιστάμενων και να αυξήσουν γρήγορα την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα δεν αντικαθιστά τις «γρήγορες και βαθιές μειώσεις των εκπομπών», είπαν οι επιστήμονες. Αντίθετα, είναι ένα πρόσθετο προστατευτικό κιγκλίδωμα ενάντια στις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή βασίζεται στα δάση για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους των εκπομπών άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, χάρη στην ικανότητα των δέντρων να απορροφούν  διοξείδιο του άνθρακα  . Η ικανότητα απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα πρέπει να αυξηθεί από περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους  διοξειδίου του άνθρακα  σε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το 2050, είπαν οι επιστήμονες. Μόνο το 0,1% της τρέχουσας απομάκρυνσης προέρχεται από ανθρωπογενείς τεχνολογίες, αλλά αυτή η αναλογία θα πρέπει να αυξηθεί.

Οι τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα που κυμαίνονται από τη χρήση ειδικών πετρωμάτων έως μηχανές είναι σε αρχικό στάδιο και μπορούν να αφαιρέσουν μόνο μερικές χιλιάδες τόνους  διοξειδίου του άνθρακα  από την ατμόσφαιρα ετησίως. Θα χρειαστούν κόστος για να μειωθούν και ανάπτυξη για να επιταχυνθούν. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μεγάλες καταβόθρες, όπως οι ωκεανοί και ο Αμαζόνιος , δεσμεύουν ήδη λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι στο παρελθόν και η θέρμανση θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω την ικανότητά τους. Ορισμένες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην αφαίρεση άνθρακα σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους. Έτσι, έχουν κάνει και οι κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ερευνητικούς κόμβους για να δοκιμάσει μηχανές αφαίρεσης άνθρακα νωρίτερα φέτος. Αυτό είναι μέρος μιας προσπάθειας για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα, μια έρευνα στόχος δείχνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να φτάσει για να διατηρήσει τους 1,5 βαθμούς κελσίου. «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να εκπέμπετε και να ελπίζετε ότι η αφαίρεση άνθρακα θα σώσει τη μέρα - δεν θα γίνει», είπε ο Mukherji. «Θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία του κιτ, αλλά το πιο σημαντικό παραμένει η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».


 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας