Μενού Ροή
COP28
COP28: “Πράσινη” απόβαση στο Ντουμπάι - Στο κορυφαίο επίπεδο εκπροσώπησης η Ελλάδα - Ναυτιλία, GR-eco Islands, Κλίμα, ΑΠΕ σε πρώτο πλάνο

Με ειδικό, για πρώτη φορά, περίπτερο στο χώρο της EXPO του Ντουμπάι, όπου φέτος διοργανώνεται, από σήμερα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28) η Ελλάδα δίνει ισχυρή παρουσία. Παράλληλα η μετάβαση στην Διάσκεψη του Πρωθυπουργού, που θα έχει επαφές σε υψηλό επίπεδο με εκπρσώπους των 195 κυβερνητικών αποστολών, αλλά ιδιαίτερα και της προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού που θα μιλήσει εκπροσωπώντας, ουσιαστικά, όχι μόνο την ελληνική, αλλά την παγκόσμια ναυτιλία δίνουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος στη χώρα.

Μέσα από την αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας, επιδιώκεται η ανάδειξη των προκλήσεων και των λύσεων γύρω από τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η τροχοδρόμηση λύσεων για το πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. 

Αναλυτικά, ο προγραμματισμός για την Ελληνική παρουσία είναι πυκνός. Το εθνικό περίπτερο αναμένεται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Στην αποστολή τον συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ισχυρό παρόν δίνει ο ναυτιλιακός κλάδος αλλά και πληθώρα επιχειρηματιών από εταιρείες όπως ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, Motor Oil, όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, TITAN κ.α..

Επίσης, θα διεξαχθεί ειδική εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Masdar για την ανάληψη του έργου μετασχηματισμού του επόμενου GR-eco Island. Εκεί, θα υπάρξει μια συνολική παρουσίαση του όλου project The next Green - Smart Island και θα υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της κρατικής Masdar/Abu Dhabi (ADFD).

Η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική διευρυμένη στρατηγική συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα με τα ΗΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΑΕ Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσουν τη συνεργασία τους για τη μετατροπή ενός ακόμη ελληνικού νησιού στο επόμενο GR-Eco Island, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν ενταχθεί Αστυπάλαια, Χάλκη, Τήλος και Άγιος Ευστράτιος.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην COP28 θεωρώντας την ως σημείο αναφοράς για την προώθηση και την ενίσχυση των παγκόσμιων δράσεων για το κλίμα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διοργανώσει σειρά εξειδικευμένων εκδηλώσεων στο περίπτερό του. Αυτές οι εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών και στη συζήτηση μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και δράσεις για την πράσινη ενέργεια και το κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεσόγειος και δη η Ελλάδα βρίσκεται αφενός στο “μάτι του κυκλώνα” της κλιματικής κρίσης αλλά και ταυτόχρονα έχει μπει σε εντατική τροχιά “πράσινης μετάβασης” με τις ΑΠΕ, μόνο τον Οκτώβριο να δίνουν πάνω από το 40% του εθνικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας.  Σημειώνεται ότι στην COP28 προτάσσεται ο στόχος για; ανάληψη δράσης εκ μέρους των συμμετεχόντων προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα να συγκρατήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το ασφαλές όριο του 1,5°C.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι της COP 28 προεδρεύει ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Abu Dhabi National Oil Company, ο οποίος δέχθηκε επικρίσεις πριν ακόμη ανοίξει αυλαία η COP 28. Μάλιστα o σουλτάνος Al Jaber κατηγορήθηκε με βάση στοιχεία του BBC, ότι επιχειρεί να επωφεληθεί από τον ρόλο του φόρουμ προκειμένου να προωθήσει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που φυσικά διέψευσε εκπρόσωπος της COP 28 απαντώντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται το μέσο είναι ανακριβή και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από της διοργάνωση ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε σχετικά. Πάντως ο Al Jaber έχει δηλώσει πρόσφατα ότι οι εταιρείες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων ώστε να συντονίζονται με τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και να μην θεωρείται ότι κινούνται ενάντια σε αυτό το στόχο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας