Μενού Ροή
Διπλασιάζονται οι θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ο αριθμός των θέσεων γρήγορης στάθμευσης οχημάτων αυξήθηκε στην Αυστραλία κατά 90% το 2023. Σύμφωνα με έκθεση της Next System η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα του δικτύου αυξήθηκε κατά 33% μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι μόνο το 4ο τρίμηνο του 2023 εγκαταστάθηκαν επιπλέον 50.000 kW χωρητικότητας», δήλωσε ο ιδρυτής του Next System, Daniel Bleakley. Η έκθεση εξετάζει την ιδέα ότι οι σταθμοί φόρτισης EV μπορούν να εγκατασταθούν σε πολύ περισσότερες τοποθεσίες από τα παραδοσιακά πρατήρια καυσίμων, δίνοντας στο δίκτυο σταθμών φόρτισης τη δυνατότητα να είναι πολύ πιο διαδεδομένη από το τρέχον σύστημα διανομής βενζίνης και καυσίμου ντίζελ. Εμπορικά κέντρα και εργασιακοί χώροι είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία που τους ανοίγεται.

«Η έλλειψη δημόσιας υποδομής γρήγορης φόρτισης αναφέρεται συχνά ως σημαντικό εμπόδιο για την απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Αυστραλία», δήλωσε ο Bleakley. «Ωστόσο, η έκθεσή μας δείχνει ότι το δίκτυο φόρτισης EV στην πραγματικότητα αναπτύσσεται ταχύτερα από τον αυστραλιανό στόλο EV». Το 2023 εγκαταστάθηκαν 397 νέες τοποθεσίες φόρτισης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τοποθεσιών στην Αυστραλία σε 840 τοποθεσίες, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 201.695 kW, η οποία αυξήθηκε κατά 93%. Ενώ η μέση ταχύτητα φορτιστή έχει αυξηθεί κατά 52% από το 2016, αντίθετα με τις προσδοκίες, υπήρξε συνολική μείωση στον αριθμό των φορτιστών ανά τοποθεσία.
Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η μέση τιμολόγηση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ του δικτύου με διαφορά 0,25 AUD (0,16 $)/kWh μεταξύ των φθηνότερων και ακριβότερων φορέων εκμετάλλευσης δικτύου.
Με την κυκλοφορία ισχυρότερων φορτιστών, η πρόσφατα εγκατεστημένη χωρητικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε ακόμη πιο γρήγορα, αυξάνοντας κατά 271% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Κορυφαίος στη χωρητικότητα φορτιστή ήταν η Tesla, αποτελώντας το 62% όλων των πρόσφατα εγκατεστημένων φορτιστών με 31,5 MW νέας χωρητικότητας φορτιστή.

Ραγδαία ανάπτυξη


Το δίκτυο γνώρισε ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Στις αρχές του 2022 μόλις 10 νέες τοποθεσίες φόρτισης EV προστέθηκαν στο δίκτυο κάθε μήνα. Μέχρι το τέλος του 2023, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 50 κάθε μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας