Προ... ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, η κουβέντα για τα περίφημα "50άρια", την κατηγορία μηχανοκίνητων δικύκλων με όριο χωρητικότητας τα 50cc, έτεινε να εκλείψει. Παρά τις προόδους της μηχανολογίας, το κοινό των δικύκλων κατηγορίας L1 είχε μειωθεί γιατί πολύ απλά δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του και αρκετοί επέλεγαν (και επιλέγουν) κάτι μεγαλύτερο, με την αντίστοιχη άδεια οδήγησης φυσικά. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά "50άρια" (e-mopeds, L1e) που άρχισαν να καταφθάνουν από την Κίνα, με μικρό κόστος, έφεραν αναστάτωση στην αγορά!
Αρχικά, το "δέλεαρ" του χαμηλού κόστους χρήσης είναι μεγάλο (συνήθως μέχρι €1/100 Km, ειδικά μια εποχή που το κόστος καυσίμων εκτοξεύθηκε. Επιπλέον, η πρόσφατη ισχύ ισοδυναμίας αδειών οδήγησης που ενσωματώθηκε στον Κ.Ο.Κ., "άνοιξε" ένα μεγάλο κοινό σε αυτή την κατηγορία οχημάτων. Τους κατόχους άδειας κατηγορίας Β (Ι.Χ.) άνω των 27 ετών, οι οποίοι πλέον θα μπορούσαν να οδηγήσουν νόμιμα ένα 50άρι, χωρίς επιπλέον κόστος, εξετάσεις, παράβολα κ.λπ. Τέλος, είδαμε και μοντέλα με... πετάλια και περιοριστή ταχύτητας στα 25 Km/h, τα οποία διαφημίζονταν ως ηλεκτρικά ποδήλατα. Όπως με κάθε νέα τεχνολογία και "επανάσταση", πρέπει πάντα να υποστούμε το αρχικό στάδιο προσαρμογής και "κάθαρσης" της αγοράς, το οποίο τείνει να ολοκληρωθεί εν προκειμένω.
Χωρίς να περιοριζόμαστε στα ηλεκτρικά της "μικρής" κατηγορίας, πλέον η αγορά διαθέτει και αρκετά μοντέλα L3e, με μεγαλύτερη ισχύ, μεγάλες μπαταρίες και προηγμένη τεχνολογία. Μοντέλα ικανά να καλύψουν ακόμα και πιο απαιτητικούς χρήστες, όπως για παράδειγμα τους επαγγελματίες του κλάδου των διανομών. Ωστόσο, το κόστος χρήσης δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ελκύει, σταδιακά, commuters και επαγγελματίες προς τα ηλεκτρικά σκούτερ. Άλλωστε, το κόστος κτήσης τους ακόμα παραμένει υψηλό σε σχέση με των θερμικών και μειώνεται σε εύλογα επίπεδα χάρη στην κρατική επιδότηση. Οι υποψήφιοι αγοραστές, όμως, είναι σε μεγάλο βαθμό και χρήστες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξέταζαν την αγορά ενός σκούτερ. Χρήστες που δεν είχαν ποτέ Ι.Χ., χρήστες που δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες τους με ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο, ή κάτοχοι Ι.Χ. που ήθελαν κάτι οικονομικό και ελαφρύ, για μικρές αποστάσεις, χωρίς τους κραδασμούς, την τακτική συντήρηση και όλα όσα περιλαμβάνει ένα βενζινοκίνητο μοντέλο. Τα e-mopeds ήρθαν να δώσουν μια εναλλακτική λύση στις παραπάνω ανάγκες.
Εν τέλει, για τα δεδομένα της Ελλάδας, η αγορά ηλεκτρικών σκούτερ παραμένει μικρή, σε αντίθεση με των γειτονικών χωρών μας, όπως την Ισπανία και την Ιταλία. Η τάση, όμως, είναι σαφής και είναι θέμα χρόνου να μπουν στο "παιχνίδι" όλοι οι μεγάλοι "παίκτες", αλλά και να εμπιστευθεί το κοινό τα ηλεκτρικά μοντέλα. Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή, όπως και οι ιδιαιτερότητές τους. Η ποιότητα και διάρκεια ζωής των μπαταριών αλλά και η αυτονομία, παραμένει ο κύριος προβληματισμός των υποψήφιων αγοραστών. Όμως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα αυτά τα "αγκάθια" θα αποτελούν παρελθόν, ενώ παράλληλα θα δούμε αλλαγές και στην κουλτούρα των μετακινήσεων στην Ελλάδα (ηπιότερες ταχύτητες κ.λπ.). Τέλος, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα μοτοποδήλατα έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την προβληματική κατάσταση διαχείρισής τους από την Τροχαία και το ερώτημα του αν θα έπρεπε να υπάγονται στο αρμόδιο Υπουργείο, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων...
Το παραπάνω ζήτημα αποτελεί μονάχα ένα από τα όσα θα θίξουμε στο πλαίσιο του 3ου Electric + Micro Mobility Forum, την 1η Ιουνίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε αυτό το διάλογο, πραγματοποιώντας την εγγραφή σας εδώ.