Ακόμη και εάν η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρήσει στα 40 δολάρια/βαρέλι, και πάλι το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου EV στην Ευρώπη -με βάση τις σημερινές τιμές του οικιακού ρεύματος- θα είναι το μισό συγκριτικά με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ χαμηλότερο θα είναι σε όλες τις βασικές αγορές του κόσμου.
Αυτό επισημαίνει o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) σε έκθεσή του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και από την οποία προκύπτει ότι οι πωλήσεις EV «έτρεξαν» με 35% το τρίμηνο του 2025 (σε ετήσια βάση). Το πρώτο τρίμηνο φέτος πωλήθηκαν διεθνώς 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τη μερίδα του λέοντος στην Κίνα όπου πωλήθηκαν συνολικά 2,5 εκατομμύρια EV, καλύπτοντας σχεδόν το 50% τα συνολικής αγοράς αυτοκινήτων.
Το ίδιο χρονικό διάστημα πωλήθηκαν στην Ευρώπη 900.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αντιστοιχούν στο 30% της αγοράς. Απ’ αυτά τα 675.000 EV πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλύπτοντας το 25% της συνολικής αγοράς.
Στις ΗΠΑ, όπου πωλήθηκαν 360.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το ποσοστό αύξησης διαμορφώθηκε στο 10% σε ετήσια βάση, ενώ ισχυρή ήταν η αύξηση σε αναδυόμενες οικονομίες: 40% στη Βραζιλία, 45% στην Ινδία, 100% στη Νοτιοανατολική Ασία με την αύξηση στο Βιετνάμ να ανέρχεται στο 400%
Στο σύνολο του 2025 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα υπερβούν τα 20 εκατομμύρια αντιστοιχώντας στο 25% της συνολικής αγοράς οχημάτων. Πρόκειται για σημαντική αύξηση που προσεγγίζει το 18% συγκριτικά με το 2024 όταν πωλήθηκαν 17 εκατομμύρια EV υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το 20% της αγοράς αυτοκινήτων.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης παγκοσμίως. Οι πωλήσεις συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ρεκόρ, με σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Fatih Birol και πρόσθεσε: «φέτος, αναμένουμε ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που πωλούνται παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικά, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, πρόκειται να είναι περισσότερα από δύο στα πέντε αυτοκίνητα, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο προσιτά».
Στην Κίνα τα ηλεκτρικά φθηνότερα από τα συμβατικά
Στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως οι δασμοί που οδηγούν σε αύξηση του κόστους και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης μπορούν να επηρεάσουν τις εκτιμήσεις του, ωστόσο επισημαίνει ότι οι πωλήσεις EV ενισχύονται από την ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους.
Όσον αφορά στην τιμή, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις (σε συνδυασμό και με τις επιδοτήσεις αλλά και τα όρια εκπομπών ρύπων). Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, η μέση τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώθηκε το 2024 εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού και μειωμένου κόστους μπαταρίας.
Στην Κίνα, τα δύο τρίτα του συνόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν πέρυσι είχαν χαμηλότερη τιμή από τα αντίστοιχα συμβατικά αυτοκίνητα, ακόμη και χωρίς κίνητρα αγοράς. Ωστόσο, το χάσμα τιμής αγοράς με τα συμβατικά αυτοκίνητα παρέμεινε σε πολλές άλλες αγορές. Η μέση τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Γερμανία, για παράδειγμα, παρέμεινε κατά 20% υψηλότερη από εκείνη του συμβατικού αντίστοιχου αυτοκινήτου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία εξακολουθούσαν να είναι κατά 30% ακριβότερα.
Το κόστος χρήσης των EV παραμένει σταθερά φθηνότερο σε πολλές αγορές, με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ενέργειας. Ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν σε επίπεδο 40 δολαρίων ανά βαρέλι, η λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη μέσω οικιακής φόρτισης θα εξακολουθούσε να κοστίζει περίπου το μισό από τη λειτουργία ενός συμβατικού αυτοκινήτου με τις σημερινές τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το ένα πέμπτο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αφορά εισαγόμενα οχήματα. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, εξήγαγε σχεδόν 1,25 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε άλλες χώρες το 2024.