Μενού Ροή
Κυρίαρχες οι ενεργειακές μετοχές στο Χρηματιστήριο - Ξεπέρασαν και τις τράπεζες

 Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ανθεκτικότητά του στα υψηλά 13 ετών το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά το πολυήμερο ράλι και τα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη που έχει αποκομίσει από τα χαμηλά της 16ης Απριλίου όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1.357,30 μονάδες, όχι μόνο δεν βγαίνουν σοβαρές ρευστοποιήσεις, αλλά εν μέσω εναλλαγής πρωταγωνιστών, ο Γ.Δ. πλησιάζει ακόμη περισσότερο το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 συνεδριάσεις από τις 16/4, το Χ.Α. έχει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις και έντεκα ανοδικές, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ράλι αυτό το διάστημα σε ποσοστό 8,84% ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 10,15%.

Καταλύτης για αυτό το ράλι ήταν η εκτός προγράμματος αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε ο Γ.Δ. ευρίσκονταν σταθερά κάτω από τις 1.400 μονάδες, κλείνοντας εκείνη την ημέρα στις 1.392,62 μονάδες, όμως έκτοτε, κάνει ράλι αντίδρασης, φτάνοντας χθες σε νέο ρεκόρ 13 ετών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο (νέο) ράλι της αγοράς από τα μέσα Απριλίου έχουν οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα που καταγράφουν σημαντικότατη άνοδο, εν μέσω μεγάλης κινητικότητας από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, επενδύσεων στο εξωτερικό, αλλά και κυοφορίας deals και νέων επιχειρηματικών συμφωνιών. Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα έχουμε νέο deal στον κλάδο της ενέργειας, με το ταμπλό να δείχνει ότι έρχονται εξελίξεις. Μάλιστα, ξεπέρασαν και την άνοδο των τραπεζικών μετοχών κάποιες ενεργειακές.

Πρώτη και καλύτερη στις αποδόσεις από τις 16 Απριλίου είναι η μετοχή της Cenergy Holdings που ενισχύεται σε αυτές τις 13 συνεδριάσεις σε ποσοστό 22,81%, κλείνοντας σε διαρκή ιστορικά υψηλά όπως έκανε χθες που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 8,40 ευρώ. Παράλληλα, όπως σημειώσαμε προχθές στο EnergyMag.gr, πλέον έχει καταστεί η ναυαρχίδα του ομίλου Viohalco, έχοντας πάρει κεφάλι στις κεφαλαιοποιήσεις συγκριτικά με τις άλλες δύο εισηγμένες του ομίλου. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος σχεδιάζει να «χτίσει» μονάδα καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, μια επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του Τιτάνα που είναι στις επάλξεις τις τελευταίες ημέρες κερδίζει 20% αυτό το διάστημα, ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 3,65% (μετά το +2,73% της Τετάρτης), φτάνοντας στα 31,20 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, πλέον η αποτίμησή του έφτασε στα 2,44 δισ. ευρώ που τον φέρνει στη 13η θέση στον Large Cap. Ο όμιλος ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα το πρώτο φετινό τρίμηνο με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 52 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έκανε γνωστό χθες, σχεδιάσει μέσα στο 2025 την εισαγωγή σε αμερικανικό χρηματιστήριο της θυγατρικής της Titan America, με στόχο να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αξίες και την ποιότητα του πιο διεθνοποιημένου βιομηχανικού ομίλου της Ελλάδας.

Η μετοχή της Viohalco που είχε πιεστεί σημαντικά το Μάρτιο και στο πρώτο μισό του Απριλίου, από τις 16/4 καταγράφει αντίδραση +17,53%, κλείνοντας χθες στα 6,10 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 19 Φεβρουαρίου, ήτοι κοντά δύο μήνες πίσω. Η μετοχή της μητρικής, σε κάθε περίπτωση, ωφελείται από το ράλι και όλες τις εξελίξεις που «τρέχουν» ή θα τρέξουν αναφορικά με τον ενεργειακό της βραχίονα, τη Cenergy Holdings. Από την αρχή του χρόνου η Viohalco βρίσκεται στο +16%, που σημαίνει ότι πριν από το πρόσφατο ράλι, κατέγραψε απώλειες φέτος.

Η θυγατρική της ElvalHalcor που αποτελεί το βραχίονα του ομίλου Viohalco στο χώρο των μετάλλων καταγράφει άνοδο +14,17% στις 13 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 16 Απριλίου, επανερχόμενη το τελευταίο διήμερο ξανά πάνω από τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου. Παράλληλα, αύξησε λίγο τα κέρδη της από την αρχή του χρόνου που πλέον διαμορφώνονται στο +9,73%.

Η μετοχή της Mytilineos που μετά την πρόσφατη διόρθωση – αποφόρτιση που είχε οδηγήσει τη μετοχή στα 33,88 ευρώ στις 4 Απριλίου έχει κάνει σχεδόν ολική επαναφορά, καθώς το τελευταίο διήμερο επανέκτησε τα 39 ευρώ μετά από καιρό, κερδίζει 10,29% από τα μέσα Απριλίου. Συνάμα, απέχει πλέον λιγότερο από μισό ευρώ από τα 39,46 ευρώ που είναι τα ιστορικά της υψηλά (σε κλείσιμο) από τις 24 του περασμένου Ιανουαρίου.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται το εξεταζόμενο διάστημα κατά 9,30%, ενώ χθες κέρδισε 1,84% με κλείσιμο στα 18,80 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 12 Ιουλίου 2023, ήτοι περίπου δέκα μήνες πίσω. Η συμπεριφορά της μετοχής, δείχνει ότι σύντομα μπορεί να έχουμε… μαντάτα αναφορικά με το deal με τα αραβικά κεφάλαια της Masdar, της κρατικής εταιρείας που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μετοχή της ΔΕΗ έδειξε σημαντική αφύπνιση χθες κερδίζοντας 3,62% και μαζί με το +1,61% της Τετάρτης ενισχύεται άνω του 5% το διήμερο, ενώ από τις 16/4 έχει άνοδο 7,70%.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει το εν λόγω διάστημα σε ποσοστό 8,28%, η Ελλάκτωρ υστερεί και είναι στο +5,01%, η Motor Oil κερδίζει 4,96%, η HelleniQ Energy +4,65%, το ΑΔΜΗΕ είναι στο +5,26%, η AVAX έχει αντίδραση +10,11% καθώς είχε πιεστεί τα μέγιστα πρωτύτερα, η Intrakat είναι στο +10,93%, η Ελινόιλ κερδίζει 7,89% και η Revoil +7,59%. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας