Μενού Ροή
keramourgia boreiou ellados
Κεραμουργία Βορ. Ελλάδος: Leader από το Κιλκίς με εξαγωγές σε 40 χώρες – Επένδυση 10 εκατ. στη Σερβία

Έχοντας καταστεί η κορυφαία εταιρεία στην κεραμουργεία, δηλαδή στην παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών στην Ελλάδα και διαθέτοντας στο Κιλκίς το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο κλάδο, πλέον προχωρά σε… άπλωμα στα Βαλκάνια, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ σε μονάδα στη Σερβία όπου δημιουργεί σύγχρονη μονάδα με στόχο να την καταστήσει το επίκεντρο των εργασιών της στα Βαλκάνια.

Ο λόγος για την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), την εν πολλοίς άγνωστη εταιρεία που έχει έδρα τη Νέα Σάντα του Κιλκίς και αποτελεί μια αξιοσημείωτη περίπτωση βιομηχανίας, εξάγοντας το 60% της παραγωγής της σε σαράντα χώρες.

Ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 90 χρόνια, το 1935, τα πρώτα προϊόντα της (τούβλα και κεραμίδια) πλάθονταν στο χέρι, πλέον έχει καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της κεραμουργίας στην Ελλάδα, ενώ προ ημερών παρουσίασε νέα προϊόντα με τα οποία βγαίνει στις διεθνείς αγορές, διεκδικώντας μερίδια.

Στη Σερβία η ΚΕΒΕ έχει προχωρήσει στην εξαγορά εργοστασίου που βρίσκεται στην περιοχή Mihajlovac αποτελώντας την πρώτη παραγωγική κίνηση που κάνει στο εξωτερικό, ενώ με επένδυση πάνω από 10 εκατ. ευρώ προχωρά στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΒΕ κ. Άγης Κοθάλης στην πρόσφατη επίσκεψη δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του Κιλκίς, η εταιρεία έχει πολύ μεγάλες πωλήσεις στα Βαλκάνια και η μονάδα της Σερβίας θα γίνει hub για όλη την περιοχή, ενώ εκεί θα μεταφερθεί όλη η τεχνογνωσία που με τα χρόνια έχει αποκτήσει η επιχείρηση στο Κιλκίς.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, μόλις 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Σερβία με τις γείτονες χώρες. Η εταιρεία «τρέχει» στοχευμένο πλάνο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της υπάρχουσας παραγωγικής μονάδας, οι κτηριακές εγκαταστάσεις της οποίας ανέρχονται σε 13.000 τ.μ. και εκτείνονται σε έκταση 117.000 τμ. Σε πρώτη φάση στόχος της είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, από 300 σε 600 τόνους τούβλα την ημέρα, ενώ έως το 2027 αναμένεται να φτάσει τους 1.000 τόνους την ημέρα.

 

Η κρίση και η στρατηγική κίνηση ανοίγματος στο εξωτερικό

Την τελευταία δωδεκαετία η ΚΕΒΕ έχει πολλαπλασιάσει το εκτόπισμά της, καθώς το 2012, όπου η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έπεσε στο ναδίρ πολλών δεκαετιών, η διοίκηση έλαβε τη στρατηγική απόφαση για εξωστρέφεια και άπλωμα στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πλέον η εταιρεία από τα 7,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος εκείνο το έτος πλέον τα πλησιάσει τα 50 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις εξωτερικού να έχουν αυξηθεί κατά 240%. Παράλληλα, έχει φτάσει να απασχολεί πλέον 176 εργαζόμενους, ενώ από το 2025 όταν και θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα στη Σερβία θα φτάσει τους 230.

Το εργοστάσιο της ΚΕΒΕ στο Κιλκίς εκτείνεται σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, ενώ η εταιρεία διαθέτει και δεύτερη – μικρή - μονάδα στη Λάρισα, η οποία εξυπηρετεί την τοπική αγορά. Το εργοστάσιο στο Κιλκίς σε συνδυασμό με αυτό στη Λάρισα διαθέτουν την υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη, παράγοντας 2.000 τόνους τούβλα την ημέρα και 170.000 τεμάχια σε κεραμίδια, ποσότητες αρκετές για να χτιστούν 100 σπίτια.

 

Οι «πράσινες» επενδύσεις

Στο τιμόνι της επιχείρησης πλέον έχει μπει η τρίτη γενιά, ενώ έως το τέλος του 2024 ολοκληρώνεται επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πάνε σε «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις, με στόχο την αυτονομία της επιχείρησης καθ’ ότι έχει τεράστια εξάρτηση από την ενέργεια, αλλά και με σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα έως το 2030.

Η εταιρεία «χτίζει» αιολικό σταθμό στη Ροδόπη που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιχείρησης, παράγοντας 14,4 μεγαβάτ ενέργειας, τροφοδοτώντας το εργοστάσιο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Πρωταρχικός στόχος είναι η απεξάρτηση της επιχείρησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Στα 235 στρέμματα της συνολικής ιδιόκτητης έκτασής της στη Νέα Σάντα Κιλκίς, στεγάζονται ένα βιομηχανικό κτίριο 44.000 τ.μ. και ένα βιομηχανικό υπόστεγο για την πρώτη ύλη, 12.000 τ.μ. Η εταιρεία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο, που φτάνει ετησίως τους 700.000 τόνους τούβλων και τα 75.000.000 τεμάχια κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης.

 

Τα μεγέθη

Όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Κοθάλης, το 2023 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 42,5 εκατ. ευρώ έναντι των 47,2 εκατ. ευρώ του 2022. Η μείωση στο τζίρο πέρυσι έναντι του 2022, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο γεγονός ότι προχώρησε σε μειώσεις τιμών μετά την πτώση του ενεργειακού κόστους. Τόνισε πάντως πως τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αυξημένα έναντι των 8,8 εκατ. ευρώ του 2022, ενώ ακόμα καλύτερα κινείται η χρήση του 2024.

Η εταιρεία διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τις αγορές και τους πελάτες, οι οποίοι ξεπερνούν τους 1.400 συνολικά, ενώ σημαντική συμβολή στη βελτίωση των EBITDA διαδραματίσει και το  «ξύπνημα» της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός το 2022 ανέρχονταν στα 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 περιορίστηκε κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε αποπληρωμή σημαντικού μέρους.

 

Χώρες που ταξιδεύουν τα προϊόντα της

Όπως σημειώνει η κα Αγγελική Βαλταδώρου, χημικός του ΑΠΘ και διευθύντρια marketing της επιχείρησης, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια άνοιξε και νέες αγορές, όπως Ολλανδία, Γερμανία, Μαρόκο και Κουρασάο της Καραϊβικής, ενώ εξάγει σε Βαλκάνια, Τουρκία, Αίγυπτο, Ινδία, Κίνα, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νότιο Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κ.α. Η εξαγωγική της δραστηριότητα μάλιστα ανέρχεται στο 60% του όγκου των προϊόντων, ενώ σε αξία στο 55% του τζίρου. Η ΚΕΒΕ συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις δομικών – οικοδομικών υλικών. Η ΚΕΒΕ έχει «σκεπάσει» πάνω από 720 χιλ. σπίτια σε όλο τον κόσμο!

 

Οι δύο νέες κεραμικές δομικές λύσεις

Προ ημερών η εταιρεία παρουσίασε νέα καινοτόμα προϊόντα όπως το νέο τούβλο ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380, που έχει βάση τον πηλό και προσδίδει μεγάλο εύρος πλεονεκτημάτων στις κατασκευές, όπως υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες, θερμοχωρητικότητα, ηχομόνωση, υψηλές μηχανικές αντοχές και αντισεισμικά χαρακτηριστικά, πυραντίσταση και υψηλή υδρατμοπερατότητα.

Με αυτό κατασκευάζονται τοιχοποιίες πάχους 38 εκατοστών, τα τετραγωνικά των οποίων δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται έως και 10% τετραγωνικά δόμησης. Εντός του 2024 θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα προϊόντα της ίδιας οικογένειας, που θα καλύπτουν τέσσερις κλιματικές ζώνες -έναντι τριών του ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380- και θα έχουν ακόμα πιο βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

keramourgia boreiou ellados
keramourgia boreiou ellados
keramourgia boreiou ellados
keramourgia boreiou ellados
Kothalis
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας